Lehman avertizeaza asupra riscurilor reprezentate de o bula speculativa pe piata marfurilor

Data publicarii: 20-05-2008 | International

Preturile record la marfuri, care au atras sute de miliarde dolari din noile investitii, ameninta sa duca la o ieftinire brusca a activelor valoroase, a avertizat compania de brokeraj Lehman Brothers, relateaza Reuters.

Tendinta investitorilor de a urmari obtinerea profiturilor din scumpirea marfurilor a oferit "conditii propice pentru o posibila devalorizare a activelor", a declarat un analist din cadrul Lehman, Edward Morse, in cadrul unui raport special.

Lehman estimeaza ca totalul activelor pe care le gestioneaza, in indici de marfuri, a crescut la 235 miliarde dolari la mijlocul lunii aprilie, fata de 70 miliarde doari la inceputul anului 2006.

"Din aceasta crestere de 165 miliarde dolari, 90 miliarde reprezinta afluxurile financiare catre acesti indici, iar restul de 75 miliarde dolari provin din cresterea pretului investitiilor originale", a spus Morse.

Suma totala atrasa de marfuri ar putea fi chiar mai mare, din moment ce calculele nu includ tranzactiile la ghiseu, a caror valoare o poate depasi chiar pe cea a tranzactiilor bursiere.

Fenomenul are lor in general cand piata este caracterizata de speculatii excesive. In loc sa stabileasca valoarea reala a unui activ, speculatorii se concentreaza pe valoarea de vanzare a activului.

Cu toate ca investitiile din piata marfurilor ar putea parea mici in comparatie cu miile de miliarde dolari ce circula in pietele mondiale de capital sau obligatiuni, pietele de marfuri au o lichiditate asemanatoare, a explicat Morse, adaugand ca si injectarea unui milion de dolari ar putea avea efect asupra anumitor marfuri.

Nivelul investitiilor a inregistrat o crestere semnificativa din decembrie anul trecut, principala contributie fiind adusa de indicele energetic S&P GSCI, a mai spus Morse.

NewsIn