Arbitrul pensiilor private mizeaza pe contributii de circa 7 miliarde euro in 2018

Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-Banci

Arbitrul pensiilor private se asteapta ca valoarea contributiilor la pensiile private obligatorii sa ajunga la circa 7 miliarde euro in 2018, in conditiile in care contributia pentru prima luna va fi de 88,19 milioane lei (24,1 milioane euro), a spus luni presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat, aferente lunii martie, vor fi facute marti, 20 mai, si se ridica la 88,19 milioane lei, peste estimarile anterioare, conform datelor presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu.

Valoarea contributiilor lunare era estimata anterior la aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro).

"Se estimeaza ca valoarea contributiilor va creste la 600 - 700 milioane euro in 2009, fata de nivelul din acest an cand la fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la 250 - 300 milioane euro", a mentionat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

In ce priveste asa-numitele "conturi goale", Campeanu a precizat ca banii vor putea intra in conturile fondurilor de pensii in urmatoarea luna si pentru luna anterioara, cand nu au fost facute declaratiile nominale. De asemenea, daca angajatul isi intrerupe activitatea la serviciu o perioada de timp, va ramane in Registru, iar contributia acestuia va fi reluata in cazul in care va reincepe munca.

Unii angajatorii nu au depus declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale de stat, motiv pentru care nu se vor putea face primele viramente catre fondurile de pensii private obligatorii. In aceasta categorie mai intra si persoanele care nu mai au un loc de munca sau mamele care se afla in perioada de ingrijire a copiilor.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

NewsIn