Finantele au decis ca impozitul pe dividende sa fie de 10%, dupa avertismentul dat de CE

Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-Banci

Impozitul pe dividende platit de rezidenti, dar si de nerezidenti, va fi de 10%, a declarat ministrul de Finante Varujan Vosganian, decizia fiind luata dupa ce Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii.

"Procentul a fost stabilit pentru a continua procesul de relaxare fiscala", a spus Vosganian, precizand ca impactul asupra bugetului va fi de doar cateva milioane de euro. Ministrul a refuzat, insa, sa dea o cifra exacta. Finantele au facut deja o analiza asupra impactului bugetar, care va fi facuta publica in zilele urmatoare.

"Am luat in calcul si o sa uniformizam in jos, deci continuam procesul de relaxare fiscala. Efectele asupra bugetului sunt de ordinul a catorva milioane de euro, deci suportabil. In fond, contributia investitiilor straine este considerabila si putem face acest gest de armonizare cu legislatia europeana", a declarat Varujan Vosganian.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de somare, echivaland cu o prima etapa a incalcarii dreptului comunitar, privind impozitarea discriminatorie a dividendelor pentru nerezidenti. Actionarii din afara tarii plateau impozite mai mari pe dividende - 16% - decat actionarii rezidenti - 10%.

Pentru acționarii care dețin cel puțin 15% din acțiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final reținut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, și 16%, daca dividendele revin unor societați din alte state SEE/AELS (Spatiul Economic European/Asociatia Europeana a Liberului Schimb - n.r), transmitea, la inceputul acestei luni, Comisia Europeana.

Suprataxarea dividendelor distribuite societaților nerezidente poate aduce atingere liberei circulații a capitalurilor, consfințita de Tratatul CE și de Acordul SEE. In plus, cand societatea nerezidenta este acționar majoritar, discriminarea in cauza poate sa restranga și libertatea de stabilire.

Pentru suprataxarea dividendelor platite societaților, Comisia a decis deja, la 22 ianuarie 2007, sa sesizeze Curtea Europeana de Justiție in privința Belgiei, Spaniei, Italiei, Portugaliei și Țarilor de Jos. Comisia a trimis avize motivate Luxemburgului, Germaniei și Austriei, precum și Lituaniei. Trimiterea unui aviz motivat este cea de-a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, prevazuta la articolul 226 din Tratatul Comisiei.

O scrisoare de somare a fost transmisa si Cehiei, dar Comisia a inchis procedura privind incalcarea dreptului comunitar impotriva Letoniei.

NewsIn