BNR continua sa tinteasca inflatia pentru ca nu exista o strategie mai buna

Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi mentine tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara, in ciuda volatilitatii mari a preturilor, in lipsa unei alternative mai bune, a declarat viceguvernatorul Cristian Popa.

Banca centrala a luat in calcul, de altfel, cresterea preturilor la combustibili in acest an cand a facut ultima prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008, de 6%.

Popa a mentionat ca tintirea inflatiei are in continuare relevanta, desi cresterea puternica a pretului petrolului afecteaza indeplinirea tintei.

"Tintirea inflatiei este un instrument flexibil", a spus Popa.

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit intr-un singur an - 2006 - sa-si atinga tinta de inflatie. In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus 1%.

BNR tinteste o inflatie de 3,8% la sfarsitul acestui an, dar anticipeaza un nivel de 6% pentru decembrie 2008, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%.

NewsIn