Banii fierbinti din economia romaneasca au scazut la mai putin de jumatate fata de 2007

Data publicarii: 20-05-2008 | Economie

Valoarea banilor fierbinti (hot money) jucati in economia romaneasca s-a redus la mai putin de jumatate fata de nivelul maxim atins anul trecut, de circa 3 miliarde euro, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

La sfarsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarase ca valoarea totala a "banilor fierbinti" jucati in economia romaneasca de investitorii straini de portofoliu nu a depasit in niciun moment 3 miliarde euro, dar este dificil de evaluat cu exactitate.

In mai 2007, Cristian Popa declarase ca valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se afla in depozite la vedere in banci din Romania insuma, la acea data, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Castigurile bune obtinute in Romania ar putea stimula bancile straine sa-si finanteze in continuare afacerile

BNR are in vedere doua scenarii de evolutie a pietei bancare romanesti, primul fiind cel in care finantarea afacerilor va fi in continuare asigurata de bancile straine, ceea ce ar mentine un ritm ridicat de crestere a creditarii pe piata romaneasca, a mentionat Popa.

Creditul neguvernamental a crescut cu 66,3% in intervalul martie 2007-martie 2008, pana la 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), potrivit datelor publicate de banca centrala.

Intr-un alt scenariu, ritmul de crestere a creditului ar incetini la 20-30% pe an, care ar fi unul neutru si nu ar afecta stabilitatea economica, a explicat Popa.

NewsIn