Forintul s-ar putea aprecia pana la un nivel maxim istoric fata de euro

Data publicarii: 22-05-2008 | International

In pofida unei situatii politice precare, cu un guvern minoritar, forintul s-a apreciat cu 2,5% fata de euro luna aceasta, in apropiere de un maxim al ultimelor 33 de luni si depasind aprecierea fata de euro a celor mai multe monede nationale din estul Europei, scrie, miercuri, Reuters.

Mizele marcate in apropierea limitei superioare a fostului culoar de tranzactionare al forintului, abandonat acum trei luni, au devenit un element cheie in aprecierea monedei nationale ungare fata de euro, in contextul in care cursul forintului se apropie de un maxim al ultimelor 33 de luni.

Forintul s-a apreciat miercuri pana la 242,50 forinti/euro, la distanta de doar 1,4% fata de limita superioara de 240,01 forinti/euro a fostului culoar de tranzactionare. Analistii pentru piata valutara se asteapta ca forintul sa depaseasca in curand un prag de 240 forinti/euro si sa se aprecieze pana la niveluri record.

Cotatia maxima istorica pe care a atins-o forintul fata de euro a fost de 234,69 forinti/euro, in ianuarie 2003, in contextul in care era in vigoare regimul culoarului de tranzactionare abandonat acum trei luni.

De indata ce o bariera 'options' este trecuta, aprecierea forintului inspre o alta bariera se accelereaza, a comentat, pentru Reuters, un economist de la banca JPMorgan, Nandita Singh. Economista citata a precizat si ca ar putea sa isi revizuiasca estimarile pentru un curs de 260 forinti/euro in trimestrele al doilea si al treilea.

"Pe multe alte piete, ne-am astepta ca barierele 'option' sa fie pe mai multe niveluri si sa aiba o semnificatie mai mica", arata Nandita Singh, intr-o nota de cercetare.

"In cazul Ungariei, totusi, credem ca fostul culoar de tranzactionare i-a incurajat pe multi investitori sa isi ieftineasca expunerile prin intermediul barierei 'options', care determina niveluri marcate in apropierea barierei si, prin urmare, credem ca riscurile vor creste", a adaugat analista de la JPMorgan.

Ungaria a abandonat in februarie sistemul in care forintul trebuia sa se tranzactioneze fata de euro intre limitele de 240,01 si 324,70 forinti/euro, ca sa permita bancii centrale sa tinteasca inflatia.

Initial, forintul s-a depreciat ca urmare a nesigurantei din cauza politicii interne si a dubiilor legate de credibilitatea dorintei bancii centrale de a-si sustine tinta de inflatie prin majorari ale dobanzii cheie.

Cu toate acestea, majorarile dobanzii de politica monetara a bancii centrale a Ungariei cu 75 de puncte de baza au adus dobanda cheie a Ungariei la unnivel de 8,25%, iar la inceputul lunii forintul s-a apreciat pana la cotatia de 250 de forinti/euro, intrand in zone in care investitorii construisera pozitii de tranzactionare inainte de abandonarea culoarului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: