Ministerul IMM-urilor va elabora un sistem de notificare a practicilor administrative excesive

Data publicarii: 22-05-2008 | Economie

Ministerul pentru IMM-uri trebuie sa elimine 25 de autorizatii si sa elaboreze un mecanism prin care firmele si cetatenii pot notifica practicile administrative excesive, potrivit memorandumului privind Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme, adoptat miercuri de Executiv.

Planul stabileste responsabilitatile exacte ale fiecarei institutii, precum si termenele pana la care masurile trebuie puse in practica.

Astfel, ministerul pentru IMM-uri trebuie sa identifice si sa elimine un numar de 25 de autorizatii - masura complementara celei privind aprobarea tacita a avizelor si autorizatiilor, in situatia in care acestea nu sunt eliberate in termenul legal. Acelasi minister are in sarcina imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la achizitii publice si stabirea unui mecanism prin care firmele si cetatenii pot notifica practicile administrative excesive.

Pana la finele anului, ministerul Internelor isi asuma elaborarea Codului Administrativ si a Codului de Procedura Administrativa - document care va reglementa modul de functionare a institutiilor si serviciilor publice.

Planul mai prevede simplificarea procedurilor de autorizare in domeniul mediului, dezvoltarea expertizei comisiei de supraveghere in piata asigurarilor, introducerea componentei de programare bugetara, monitorizarea cheltuielilor de personal ale institutiilor publice si infiintarea unui birou unic pentru proceduri de recrutare a angajatilor.

In domeniul educatiei, documentul prevede reabilitarea infrastructurii unitatilor de invatamant din mediul rural si finalizarea informatizarii sistemului de invatamant. Romania a trimis la Bruxelles Programul National de Reforme in luna iulie a anului 2007 si a primit cinci recomandari de tara.

Planul adoptat, miercuri, de Guvern contine 34 de masuri impartite astfel: 11 masuri pentru imbunatatirea capacitatii administrative, trei masuri de politica fiscala si bugetara, patru masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, 14 masuri pentru munca si educatie, iar doua masuri privesc sectorul cercetarii.

Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme va fi discutat in cadrul unei mese rotunde publice care se va desfasura in 23 mai, impreuna cu partenerii sociali, partidele politice, reprezentanti ai Comisiei Europene si alti reprezentanti ai institutiilor publice din Romania. Ulterior, Programul National de Reforme actualizat va fi transmis Comisiei Europene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: