Riscul de neplata a creditelor ar putea creste in urmatorii ani

Data publicarii: 22-05-2008 | Finante-Banci

Riscul de neplata a creditelor este asteptat sa creasca in urmatorii ani, in conditiile in care tendinta este de indatorare pe termen din ce in ce mai lung, iar creditarea in valuta avanseaza in continuare, intr-un ritm alert, a spus seful directiei de stabilitate financiara din BNR, Ion Dragulin.

"In conditiile in care indatorarea se face cu scadente cat mai lungi, ne asteptam ca si indicatorii de performanta sa scada. Fenomenul este insa relativ normal si trebuie analizat sistematic", a mai spus Dragulin, prezent la seminarul "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare?", organizat de Ziarul Financiar.

De asemenea, oficialul BNR spune ca bancile se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare, atat pentru companii, cat si pentru populatie, ceea ce, pentru clienti, s-ar putea traduce prin cresterea costului finantarii.

Pe partea finantarii in valuta, companiile au o expunere semnificativa, dar scenariile de stress-testing  pe acest segment arata ca impactul sistemic ar fi moderat, chiar si in cazul unor majorari cu 5 puncte procentuale ale dobanzilor pentru imprumuturile in euro si cu 5 pana la 10 puncte procentuale pentru dobanzile la lei.

Pe segmentul imprumuturilor in franci elvetieni, valuta considerata mai riscanta, impactul imprumuturilor neperformante asupra calitatii portofoliilor bancilor comerciale din Romania va incepe sa se vada in 2009 - 2010, in conditiile in care creditarea in aceasta moneda a luat un avant puternic abia din 2007, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

"In general, bancile vand credite cu vechime de 2-3 ani, asa ca va mai dura putin pana cand vom putea observa si impactul imprumuturilor in franci elvetieni", a mai spus economistul BCR.

Anghel a atras atentia si asupra dificutatilor pe care le-ar putea intampina, in viitor, bancile comerciale care se finanteaza pentru a acorda credite in franci elvetieni si a explicat ca expansiunea imprumuturilor in aceasta valuta a fost determinata si de dorinta bancilor mici de a acumula cota de piata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: