Bancile isi vor inaspri conditiile de creditare pentru populatie si companiile private

Data publicarii: 22-05-2008 | Finante-Banci

Accesul la credite va deveni din ce in ce mai dificil. Oficialii Bancii Nationale estimeaza ca in urmatoarele trei luni, bancile isi vor inaspri conditiile de creditare, atat pentru populatie cat si pentru companiile private. Economistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat un chestionar la care au raspuns majoritatea institutiilor bancare.

Potrivit chestionarului BNR, institutiile bancare considera ca in prima parte a acestui an, standardele de creditare pentru populatie au fost mai relaxate, comparativ cu anul anterior. Analistii BNR considera ca, in urmatoarele trei luni, conditiile de acordare a creditelor se vor modifica.

Motivele pentru care bancile ar putea restritiona accesul la imprumuturi sunt politica monetara prudenta practicata de Banca Nationala, capitalul fiecareia, necesitatea mentinerii primelor de risc dar si a unui plafon de creditare.

Potrivit lui Ion Dragulin, seful directiei financiare a BNR, restictiile vor creste pentru creditele folosite pentru cumpararea de locuinte si terenuri. Pe de ala parte, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane apreciaza ca si anul acesta imprumuturile ipotecare vor inregistra un ritm de crestere important, peste cel inregistrat de creditele de consum.

Anul trecut, valoarea totala a creditelor ipotecare acordate de banci a depasit 4,4 miliarde de euro. Specialistii considera ca desi in 2007 s-a inregistrat o crestere expolziva a creditelor, acesta nu va putea fi sustinuta anul acesta. Lucian Anghel sustine ca Romania ar putea ajunge la nivelul Ungariei sau Poloniei in 6-10 ani.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: