Moody's demareaza o ancheta in urma raportului privind erorile de rating

Data publicarii: 22-05-2008 | International

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat intr-un comunicat ca a angajat firma juridica Sullivan & Cromwell pentru o "verificare externa completa" a procedurii de acordare a ratingurilor valorilor mobiliare, dupa ce a fost acuzata de erori in evaluare, scrie Reuters.

Moody's a precizat ca va lua toate masurile necesare dupa incheierea anchetei.

Agentia de rating, care se confrunta deja cu acuzatii legate de rolul avut in criza creditelor ipotecare din Statele Unite, a suferit miercuri o noua lovitura, si a demarat o ancheta externa, dupa ce un articol aparut in Financial Times a precizat ca a acordat ratinguri 'AAA' incorecte unor produse complexe de creditare din Europa, asa-numitele CPDO (constant proportion debt obligations).

Actiunile Moody's au inchis sedinta in scadere cu 16%, cea mai mare pierdere de pe parcursul unei zile, dupa ce Financial Times a anuntat ca o eroare a unui computer Moody's a facut ca produselor sa li se acorde un rating 'AAA', cu patru unitati peste nivelul real.

Potrivit articolului, agentia de evaluare financiara a descoperit eroarea la inceputul anului 2007, cand a  corectat eroarea de computer si a schimbat metodologia. Produsele au pastrat insa ratingul 'AAA' pana in ianuarie 2008, cand criza din piata a determinat coborari semnificative.

Moody's a precizat ca a fost vorba de 44 de transe de astfel de obligatiuni, ce au totalizat 4 miliarde dolari.

Un purtator de cuvant Moody's a spus ca agentia a angajat firma juridica pentru a face investigatiile dupa ce a aflat de articolul din Financial Times. 

"Este o lovitura serioasa", a declarat un strateg pentru credite din cadrul BNP Paribas, Andrea Cicione. "Financial Times anunta ca unele persoane din cadrul Moody's stiau despre aceasta problema de la inceputul lui 2007. Cu siguranta, ratingurile ar fi trebuit coborate".

Agentia de rating a emis miercuri o declaratie in care a anuntat ca "Moody's schimba cu regularitate modelele analitice si imbunatateste metodologiile dintr-o serie de motive, printre care si nevoia de a reflecta conditiile de creditare si perspectivele. In plus, Moody's a ajustat modelele analitice in rarele ocazii in care s-au observat erori"

"Cu toate acestea, nu ar fi potrivit cu politica agentiei si cu standardele analitice ale Moody's ca metodologiile sa fie schimbate pentru a ascunde erorile. Integritatea ratingurilor si a metodologiilor de evaluare este extrem de importanta pentru noi, si luam in serios intrebarile create de CPDO-urile europene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: