Romania ar putea avea cel mai rapid avans al productiei de orez din UE

Data publicarii: 23-05-2008 | Economie

Romania este statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare potential de crestere in ceea ce priveste productia de orez, deoarece foarte multe loturi de pamant nefolosite ar putea fi transformate in campuri de orez, a declarat, pentru Reuters, un expert francez in piata cerealelor.

Jean-Pierre Brun, presedintelui Asociatiei Londoneze a Brokerilor de Orez, a subliniat ca Romania are in regiunea Dunarii de 20 de ori mai multe rezerve de apa decat bazinul Padului, unde se cultiva cea mai mare parte a orezului italian.

Brun a explicat ca multi agricultori vest-europeni au neglijat productia de orez, deoarece au fost atrasi de cresterea preturilor la cereale, ce a avut loc in toamna anului trecut si cu mult inainte de cresterea recenta a pretului pentru orez.

Expertul a spus ca suprafetele folosite pentru productia de orez in Uniunea Europeana vor ramane in mare parte aceleasi, in ciuda cresterii preturilor la nivel mondial, din cauza politicii restrictive practicate de Uniunea Europeana.

Potrivit lui Brun, o mutare a productiei din vestul Europei catre estul continentului este posibila, deoarece fermierii italieni si spanioli se specializeaza pe recolte de cereale mai profitabile, iar noii membrii UE extind terenurile pentru cultivarea orezului.

Europa este un actor mic pe piata mondiala a orezului, cu mai putin de 500.000 de hectare de teren cultivat, echivalentul a 0,3% din suprafata totala de orez la nivel mondial. Productia europeana de orez se situeaza la 2,6 milioane tone anual.

Brun a explicat ca Politica Agricola Comuna (PAC) promovata de UE nu favorizeaza productia de orez pentru ca penalizeaza fermierii care depasesc cotele impuse, prin neplata celor 150 de euro pe hectar.

Pretul orezului asiatic aproape ca s-a triplat anul acesta, alimentand temerile referitoare la accesul la acest produs, dupa ce marii producatori au micsorat exporturile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: