Audi A6 de 60.000 de euro: preferatele persoanelor cu handicap care au contractat credite scumpe

Data publicarii: 23-05-2008 | Economie

Din banul public au fost platite dobanzi in valoare de 300.000 de euro pentru automobile de lux, de genul Audi A6, preferate de mai multe persoane cu handicap, noteaza Romania Libera. Legea actuala permite statului sa deconteze orice nivel de dobanda, nu numai pentru masini, salupe si iahturi, ci chiar pentru avionete. Autoritatea nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a platit numai intr-un an dobanzi de peste 300.000 de euro la creditele pentru mijloace de transport contractate de persoanele cu nevoi speciale.

Desi au admis ca exista solicitanti de barcute de lux si ca actualele reglementari legale le permit acestora cumpararea lor, cu sprijinul statului, oficialii ANPH au promis ca nu vor semna contracte vizand astfel de facilitati si ca vor modifica Legea 448/2006, cea care deschide portita achizitiilor costisitoare. "ANPH a preluat numai dobanzi la credite pentru masini (Audi A6, Skoda Octavia Elegance, Opel Astra etc.), cel mai mare credit fiind de 60.000 de euro", a spus Monica Stanciu, sefa serviciului de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor cu nevoi speciale din cadrul Autoritatii.

Stanciu a explicat ca iahturile si salupele au fost intr-adevar mentionate in nota de fundamentare a proiectului ordonantei de modificare a Legii 448/2006 (publicata pe site-ul Ministerului Muncii - n.n.), dar numai pentru a se atrage atentia Guvernului asupra faptului ca oamenii pot cere si astfel de mijloace de transport, atata vreme cat legislatia actuala le da voie: "Cand am constatat ca se pot produce si astfel de riscuri, pentru ca veneau avalanse de intrebari, am propus modificarea legii. Nici nu ne gandim la iahturi si nu avem in derulare un asemenea contract".

Reprezentanta ANPH nu a dorit insa sa furnizeze lista beneficiarilor de credite avantajoase, pentru a o publica in ziar, la solicitarea a numeroase persoane cu handicap din intreaga tara. Ea a explicat ca prin publicarea listei Autoritatea ar incalca… principiul confidentialitatii datelor. Fiind totusi vorba despre banul public, oficialul ANPH a acceptat sa ne spuna ca volumul total al dobanzilor platite din buget, pentru masinile cumparate in baza a 935 de contracte, in perioada 1 mai 2007-1 mai 2008, este de 1.083.105,45 de lei si ca pentru cel mai scump Audi A6 cumparat de un beneficiar (pretul masinilor din aceeasi clasa difera in functie de dotari) dobanda suportata intr-un an este de 117.165,79 lei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: