Vosganian: Petrom poate reduce cu 5-10% pretul la carburanti fara a afecta echilibrul financiar

Data publicarii: 23-05-2008 | Economie

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri ca Petrom ar putea reduce cu 5 - 10% pretul carburantilor fara ca echilibrul financiar al companiei sa fie afectat, ceea ce ar duce doar la reducerea profiturilor "record" inegistrate de Petrom.

"In ceea ce priveste benzina si motorina din extractia nationala, ele ar putea fi sensibil mai mici. Daca Petrom ar reduce cu 5-10% pretul la benzina si motorina asta nu ar afecta echilibrul financiar (al companiei n.r.), ci eventual ar face ca Petrom sa nu mai aiba profituri record, asa cum a avut in primul trimestru al anului", a declarat Vosganian. Ministrul a argumentat ca desi exista o piata libera, redeventele si accizele impuse de stat sunt mai mici comparativ cu cele din UE.

Vosganian a mai spus ca reprezentantii Consiliului Concurentei l-au asigurat ca piata combustibililor este una concurentiala, nefiind remarcata organizarea unor carteluri.

Ministrul Economiei a apreciat totodata ca evolutia pretului combustibililor pana la cinci lei pe litru "este putin excesiva", pana la inceputul verii, dar a refuzat sa faca previziuni.

Varujan Vosganian a criticat si cu o zi in urma politica de preturi a Petrom. El a apreciat ca preturile ridicate ale carburantilor comercializati de Petrom reprezinta o "sfidare" si sunt mai mari decat cele practicate de state, in ciuda redeventelor si accizelor reduse.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: