Leonard Orban: situatia economica favorabila a Romaniei va mai dura doar cativa ani

Data publicarii: 24-05-2008 | Economie

Romania se afla inca intr-o situatie economica favorabila, care va mai dura cativa ani, insa viitorul depinde in principal de cresterea competitivitatii, de investitiile in calificarea fortei de munca si de imbunatatirea substantiala a infrastructurii, considera comisarul european Leonard Orban.

"Viitorul Romaniei depinde, in principal, de cresterea competitivitatii, de investitiile in competentele profesionale, in cercetare, dezvoltare si inovare si de imbunatatirea substantiala a infrastructurii", a declarat, vineri, Orban, in cadrul mesei rotunde pe tema valorificarii oportunitatilor oferite de strategia Lisabona, in privinta dezvoltarii si a locurilor de munca.

Comisarul european a spus ca este necesara obtinerea unui consens in privinta Programului National de Reforma al Romaniei, avand in vedere ca masurile sunt luate pentru mai multi ani. "Strategia Lisabona trebuie sa fie dezbatuta cat mai larg si nu trebuie destinata specialistilor", a adaugat Orban.

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum privind Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme. Planul stabileste responsabilitatile exacte ale fiecarei institutii, precum si termenele pana la care masurile trebuie puse in practica.

Astfel, ministerul pentru IMM-uri trebuie sa identifice si sa elimine un numar de 25 de autorizatii - masura complementara celei privind aprobarea tacita a avizelor si autorizatiilor, in situatia in care acestea nu sunt eliberate in termenul legal. Acelasi minister are in sarcina imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la achizitii publice si stabirea unui mecanism prin care firmele si cetatenii pot notifica practicile administrative excesive.

Pana la finele anului, ministerul Internelor isi asuma elaborarea Codului Administrativ si a Codului de Procedura Administrativa - document care va reglementa modul de functionare a institutiilor si serviciilor publice.

Planul mai prevede simplificarea procedurilor de autorizare in domeniul mediului, dezvoltarea expertizei comisiei de supraveghere in piata asigurarilor, introducerea componentei de programare bugetara, monitorizarea cheltuielilor de personal ale institutiilor publice si infiintarea unui birou unic pentru proceduri de recrutare a angajatilor.

In domeniul educatiei, documentul prevede reabilitarea infrastructurii unitatilor de invatamant din mediul rural si finalizarea informatizarii sistemului de invatamant. Romania a trimis la Bruxelles Programul National de Reforme in luna iulie a anului 2007 si a primit cinci recomandari de tara.

Planul adoptat, miercuri, de Guvern contine 34 de masuri impartite astfel: 11 masuri pentru imbunatatirea capacitatii administrative, trei masuri de politica fiscala si bugetara, patru masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, 14 masuri pentru munca si educatie, iar doua masuri privesc sectorul cercetarii.

Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme va fi discutat in cadrul unei mese rotunde publice care se va desfasura in 23 mai, impreuna cu partenerii sociali, partidele politice, reprezentanti ai Comisiei Europene si alti reprezentanti ai institutiilor publice din Romania. Ulterior, Programul National de Reforme actualizat va fi transmis Comisiei Europene.

Premierul Tariceanu si membrii Cabinetului vor avea, in 3 iunie, o reuniune de dezbateri asupra acestui plan.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: