Ministrul Comunicatiilor vrea sa elimine sporul de antena acordat unor angajati

Data publicarii: 24-05-2008 | Diverse

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca sporul de antena acordat unor angajati din sectorul public ar trebui eliminat.

"Propunerea este in curs de avizare. Acum acest spor este doar un supliment salarial acordat, dar nu pentru radiatii. Vom elimina si aceasta prevedere", a declarat Karoly Borbely. El a precizat ca va propune Parlamentului un proiect care sa reglementeze acest aspect, insa s-a declarat sceptic ca propunerea sa va mai putea fi adoptata in actuala legislatura.

Ministrul s-a declarat inca o data contrariat de "isteria creata de presa" in ceea ce priveste pericolul reprezentat de antenele GSM pentru sanatatea populatiei.

"A aparut o problema in 2006, care s-a accentuat in 2007, cand presa a scris ca anumiti angajati guvernamentali incaseaza sporuri de antena. Atunci oamenii au spus ca, din moment ce se dau aceste sporuri de antena, inseamna ca radiatiile emise de acestea sunt nocive si exista semne de ingrijorare", a spus si Ovidiu Farcas, reprezentant al ASP Mures, la dezbaterea "Comunicatiile mobile si sanatatea", la care a participat si ministrul Karoly Borbely.       

Farcas a mai spus ca, la cererea unor asociatii de locatari, ASP Mures si Institutul de Sanatate Publica din Cluj au facut o serie de masuratori in sase locatii din Targu Mures si ca s-a constatat ca nu ar exista motive de ingrijorare in privinta radiatiilor emise de antenele GSM.

Karoly Borbely a spus ca in tara sunt zece orase de unde vin cele mai multe semnale ca populatia este ingrijorata si ca si-a propus sa mearga in toate acele locuri pentru a-i linisti pe oameni. "Radiatiile emise de antenele GSM au valori de 50 si 100 de ori mai mici decat media propusa din partea Comisiei Europene. Toti operatorii de telefonie mobila care opereaza in Romania, opereaza si in restul statelor membre UE folosind aceleasi tehnologii. Pot sa va spun cu mana pe inima ca nu exista nicio problema", a spus Borbely.

Mai mult, ministrul a afirmat ca, cu cat antenele sunt mai aproape si mai dese, este mai bine. "Autoritatile pot decide sa scoata aceste antene in afara orasului, dar trebuie sa stie ca nivelul de radiatii intre telefonul mobil si antena respectiva va creste de 10-15 ori. Cu cat este mai mare distanta intre antena si telefon, cu atat puterea de emisie a acelui telefon va cauta antena si va creste. De aceea, paradoxal, cu cat sunt mai multe antene, este mai bine. Desigur ca nu este nici recomandat si nici nu se permite instalarea antenelor langa spitale deoarece aparatura din spital poate fi perturbata", a explicat ministrul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, valoarea emisiilor antenelor de telefonie mobila din orasul Targu  Mures este de 40 de ori mai mica decat limitele admise prin lege.   

"Analizand  masuratorile de camp electromagnetic efectuate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei in acest oras, in luna martie, Institutul de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii, a stabilit ca valoarea emisiilor antenelor este de peste 40 de ori mai mica fata de nivelurile de referinta prevazute de lege. Sunt masuratori profesioniste, care nu lasa loc de echivoc", a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely.

In cadrul evenimentului de la Targu Mures, Adrian Ionescu, Directorul Directiei Comunicatii si Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a oferit detalii tehnice referitoare la antenele de telefonie mobila, tipurile acestora, normele de amplasare, modul in care functioneaza si emit, precum si modalitatile prin care se conecteaza cu telefoanele mobile ale utilizatorilor. Si Ionescu a explicat ca masura scoaterii antenelor de telefonie mobila in afara localitatilor ar fi complet nepotrivita, intrucat amplasarea lor in afara ariilor urbane ar conduce la cresterea valorii emisiilor de telefonie mobila si abia atunci ar exista riscul sa se atinga cotele maxime admise de lege. Telefoanele mobile au emisie adaptiva si cauta automat semnalul de la cea mai apropiata antena. Daca aceasta se afla departe, telefonul mobil emite cu putere mai mare, pentru a se putea conecta la antena, iar aceasta emisie crescuta poate ajunge sa  reprezinte un risc pentru sanatate.

"Este esential ca populatia sa inteleaga ca nivelul emisiilor antenelor de telefonie mobila scade cu cat exista mai multe antene amplasate intr-un oras", a spus Directorul Directiei Comunicatii si Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adrian Ionescu.

Campania "Comunicatiile mobile si sanatatea" se desfasoara in perioada aprilie - iunie 2008 si isi propune sa informeze corect administratiile publice locale si populatia despre antenele GSM, emisiile acestora si posibilele efecte asupra starii de sanatate a populatiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: