S & P reduce perspectiva de rating a Rompetrol Group din cauza lichiditatii reduse a grupului

Data publicarii: 24-05-2008 | Economie

Standard & Poor's a redus, de la pozitiva la stabila, perspectiva de rating a Rompetrol Group NV si a revizuit, de la "B-" la "CCC+" calificativul acordat companiei pentru capacitatea de finantare independent de compania mama, KazMunaiGaz, a anuntat, vineri, agentia de rating.

Pe de alta parte, S & P a confirmat ratingul pentru datoria pe termen lung a grupului, la "B+".

"Ne-am revizuit evaluarea pentru autofinantarea companiei, pentru ca luam in calcul o sustinere mai mare din partea actionarului majoritar, dovedita de finantarea directa de catre compania mama kazaha, KazMunaiGaz, care a preluat, in 2007, 75% din TRG", se arata in comunicatul agentiei de rating.

"Revizuirea perspectivei de rating reflecta generarea unor fluxuri reduse de capital in 2007 si vulnerabilitatea companiei, din punctul de vedere al nivelului de lichiditate", a declarat analistul Standard & Poor's, Per Karlsson.

El a explicat ca acesti factori negativi sunt contracarati prin sustinerea financiara directa a KazMunaiGaz si Rompetrol Holding, printr-o linie de finantare negarantata, de 200 milioane dolari, prelungita in acest an.

In 2007, TRG a generat lichiditati din operatiuni (castiguri inainte de scaderea amortizarii si deprecierii activelor) in valoare de 14 milioane de dolari, indicand povara din ce in ce mai mare a platii dobanzilor.

Cresterea pretului petrolului a pus presiuni asupra capitalului de lucru, in valoare de 275 milioane dolari, in timp ce cheltuielile de capital - care includ costurile pentru protectia mediului - au ajuns la 175 milioane dolari. Aceste costuri sporite au dus la fluxuri negative de lichiditati din operatiuni, comenteaza S&P.

Datoriile TRG au urcat, anul trecut, cu 503 milioane dolari, pana la 1,86 miliarde dolari, suma care include si o emisiune de obligatiuni convertibile.

La sfarsitul lui 2007, TRG a anuntat un nivel foarte ridicat al datoriei pe termen scurt, de 879,9 milioane dolari. Cu toate ca mare parte din aceasta suma reprezinta capital de lucru asigurat, datoria mare pe termen scurt pune compania intr-o pozitie vulnerabila de lichiditate, arata agentia de rating.

Factorul cheie care poate contracara aceste riscuri este reprezentat de imprumuturile viitoare ale actionarului majoritar, potrivit S&P.

In privinta capacitatii proprii de finantare a TRG, S&P se asteapta ca operatiunile grupului sa genereze, si in 2008, fluxuri negative de lichiditati, ca urmare a investitiilor obligatorii pentru indeplinirea standardelor de mediu.

Perspectiva stabila acordata ratingului TRG reflecta asteptarile S&P ca actionarul majoritar va continua sa acorde imprumuturi grupului si ca Rompetrol Group NV va reusi sa-si refinanteze datoria pe termen scurt.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: