Romania are nevoie de investitii de 8-11 miliarde euro in energie, in urmatorii 5-7 ani

Data publicarii: 26-05-2008 | Economie

Investitiile necesare in sectorul energiei electrice din Romania s-ar putea ridica, in urmatorii cinci pana la sapte ani, la 8-11 miliarde euro, arata un studiu realizat de Arthur D. Little si Comisia Nationala de Prognoza (CNP), la solicitarea Ministerului Economiei si Finantelor.

Studiul, realizat incepand din toamna anului trecut si finalizat la sfarsitul lunii aprilie, a fost finantat de International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, si vizeaza cinci sectoare strategice ale economiei romanesti: agricultura, constructiile, energia, industria usoara si cea de mobilier.

Pe segmentul energetic, autorii subliniaza importanta investitiilor, care ar fi necesare pentru modernizarea centralelor electrice deja existente, ridicarea unora noi si imbunatatirea retelelor de distributie, atat pentru a ajunge la cat mai multi consumatori romani, cat si pentru a facilita comertul cu electricitate intre Romania si statele vecine.

Noul plan al UE de reducere a emisiilor ar spori cu 15% costurile la producatorii romani de energie

Printre punctele tari ale segmentului energiei electrice in Romania se numara faptul ca tara sta destul de bine la capitolul emisii de dioxid de carbon si din punctul de vedere al capacitatii de a alimenta cererea din ce in ce mai mare pe viitor, mai noteaza autorii studiului, care precizeaza insa ca nu au luat in calcul decizia Comisiei Europene, de a reduce cu inca 21% cotele impuse pentru emisiile de dioxid de carbon, deoarece aceasta este contestata de guvernul roman.

Cu toate acestea, o decizie in detrimentul autoritatilor romane ar afecta semnificativ situatia tarii la capitolul emisii. De asemenea, noul plan al Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar atrage o crestere cu 15% a costurilor pentru producatorii romani de energie.

Costul electricitatii este prea mare in Romania, fata de Spania si Germania

Costul final al electricitatii depinde, in primul rand, de tehnologiile folosite pentru generare, noteaza autorii studiului, care au folosit un indice international pentru a analiza pretul pe segmentul pentru populatie si pe cel pentru firme, atat in Romania, cat si in statele de referinta - Germania, Spania si Franta.

"Pretul electricitatii pare prea mare in Romania, fata de Spania sau Germania, daca luam in calcul faptul ca, in mare parte, resursele folosite sunt carbunele, hidroenergia si energia nucleara, care sunt tehnologii relativ ieftine", arata studiul.

Posibilele cauze pentru acest cost prea ridicat ar putea fi folosirea ineficienta a unor resurse sau pierderile de electricitate in distributie.

La nivelul anului 2006, 39% din electricitatea generata in Romania avea la baza carbunele, 32% era produsa in hidrocentrale, 17% prin utilizarea gazelor naturale , 9% cu ajutorul energiei nucleare si 3% prin utilizarea tehnologiilor pe baza de petrol.

Statul subventioneaza puternic consumul de electricitate al populatiei

O alta concluzie formulata de autori dupa analizarea pretului electricitatii este ca Romania are cea mai mica diferenta - dintre statele analizate - intre pretul electricitatii pe segmentul pentru firme si pretul pentru populatie, ceea ce ar putea indica o subventionare puternica a sectorului rezidential.

Potrivit datelor prezentate de autori, firmele consumau, la nivelul lui 2005, 70% din electricitatea distribuita in Romania.

Pe de alta parte, consumul de electricitate al populatiei s-a dublat din 1990 pana in 2005, aceasta crestere accelerandu-se in ultimii doi ani, pe fondul avansului venitului mediu pe cap de locuitor, mai noteaza expertii.

Principalele provocari in energie: respectarea standardele UE si acoperirea cererii interne in crestere din Romania

"In cazul Romaniei, prima provocare pentru sectorul energiei electrice este ca trebuie sa indeplineasca standardele impuse de Uniunea Europeana - in conditiile in care, in acest sector, foarte strict reglementat, exista tinte si sanctiuni severe pentru statele care nu se conformeaza", arata studiul.

"Pe de alta parte, acest segment trebuie sa faca fata cresterii anticipate a cererii, care sa sustina avansul economic anticipat in cazul Romaniei", se mai spune in document.

Pe de alta parte, studiul subliniaza faptul ca ponderea energiei regenerabile pe segmentul de generare a electricitatii, daca excludem hidrocentralele, este aproape nesemnificativa, insa statul are oportunitati importante ca pozitie geografica si conditii naturale si ar trebui sa dezvolte si sa subventioneze initiativele de generare a energiei regenerabile.

Cu toate ca activitatile de distributie de electricitate au fost reglementate, pentru a asigura transparenta si accesul pe piata al tuturor participantilor si peste 50% din acest segment a fost privatizat, autorii studiului avertizeaza ca interventia statului este inca foarte ridicata, mai ales pe partea de generare a electricitatii si pentru jumatatea neprivatizata din segmentul de distributie.

Studiul "Romania Competitiveness Project", solicitat de Ministerul Economiei si Finantelor, a fost dirijat din Spania de compania de consultanta Arthur D. Little, insa datele au fost stranse si prelucrate de echipa din Romania, ce nu s-au implicat insa in redactarea concluziilor studiului, care au fost trase de expertii spanioli implicati in proiect.

Studiul a fost finantat de IFC si de guvernul Spaniei, iar guvernul Romaniei, care nu a contribuit financiar, a pus la dispozitie o echipa de experti de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Grupul de Economie Aplicata (GEA) a fost de asemenea implicat in proiect.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: