Preturile locuintelor vechi din Capitala vor scadea cu 20-25% pana la sfarsitul verii

Data publicarii: 26-05-2008 | Imobiliare

Preturile apartamentelor vechi din anumite zone ale Capitalei vor inregistra scaderi cu 20-25% pana in toamna dupa ce aceasta piata a ajuns la o supraoferta, iar diferenta intre pretul de strigare si cel tranzactionat a atins 15% in I trimestru, potrivit unei analize a MagazinulDeCase.ro.

Potrivit reprezentantilor companiei, la nivelul preturilor de strigare nu exista diferente in momentul de fata, dar la finalizarea tranzactiei se simte o scadere de peste 10-15 procente. In plus, reprezentanti site-ului sustin ca preturile pe piata apartamentelor vechi vor scadea si mai mult in urmatoarea perioada.

"In piata am identificat deja un moment de panica. Multi proprietari de apartamente vechi observa ca apar tot mai multe locuinte noi, iar cei care s-au mutat sau urmeaza sa se mute si-au scos apartamentele vechi la vanzare. S-a ajuns deja la o supraoferta, iar in aceste conditii am observat ca exista deja o diferenta destul de mare intre pretul initial de strigare si cel la care se incheie tranzactia. Exista deja scaderi de 15-20% in anumite zone precum Drumul Taberei si Militari intre pretul de strigare si inchiderea tranzactiei, iar situatia se regaseste si in Colentina sau Berceni. Ne asteptam in continuare ca in anumite zone preturile sa scada pana la sfarsitul acestei veri cu circa 20-25%, mai ales in anumite cartiere, dar nu acelasi lucru se va intampla in zonele centrale si ultracentrale", a declarat managerul general al MagazinulDeCase, Matei Malos.

Acesta mai spune ca analiza realizata de MagazinulDeCase.ro arata ca piata locuintelor din Bucuresti incepe sa devina o piata a cumparatorilor, in care persoanele interesate de achizitii sau inchirieri incep sa aiba o putere mai mare in defavoarea proprietarilor actuali, din cauza inflatiei de oferte imobiliare (numarul acestora a crescut de trei ori in ultimii patru ani) si a cererii in scadere la finalul lui 2007 si inceputul lui 2008.

"Conform analizei, numarul de apartamente vechi in Bucuresti scoase la vanzare a crescut de trei ori in 2008 fata de 2004, inregistrand in fiecare an o crestere de peste 25% fata de anul anterior. Cea mai mare crestere a fost inregistrata anul acesta, cand rata de crestere s-a dublat fata de aceeasi perioada ianuarie-martie a anului trecut. Cel mai mult a crescut segmentul apartamentelor cu doua camere, urmat indeaproape de cel al apartamentelor cu trei camere, iar din grupul de proprietati studiat numarul de oferte de garsoniere a avut cea mai mica rata de crestere", mai spune Malos.

Datele prezentate de reprezentantii siteului care promoveaza oferte imobiliare direct de la proprietari, mai arata ca pretul mediu pentru segmentul apartamentelor vechi, mici si medii in Bucuresti a crescut de 2,58 ori in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2006. Daca in ianuarie 2006, pretul mediu al unui apartament vechi mic si mediu era de 51.208 euro, in ianuarie 2008 media a ajuns la 133.628 euro. Cu toate acestea, din ianuarie 2008 si pana in martie 2008 s-a inregistrat o stagnare a pretului mediu pana la 133.253 euro. "Aceasta stagnare vine dupa o incetinire cu sapte procente a ritmului de crestere a pretului mediu in 2007 fata de 2006 cresterea fiind de 55%, in timp ce in 2008 fata de 2007 pretul mediu a crescut doar cu 48%", arata aceasi analiza.

Statistica prezentata mai arata ca in trimestrul I din 2008 au fost scoase la vanzare de trei ori mai multe apartamente vechi decat in primul trimestru al anului 2004. Numarul acestora a ajuns in prima parte din 2008 la 14.469 locuinte, fata de 9.609 in aceeasi perioada din 2007 si 7.620 in perioada similara a anului 2006.

In concluzie, cresterea numarului de tranzactii din a doua jumatate a anului 2007 a condus la o satisfacere partiala a cererii imobiliare, iar cererea reala a fost oprita si de cresterea substantiala a costurilor de achizitie a unui imobil. In plus, o scadere a cererii pentru piata imobilelor vechi poate fi corelata si cu mutarea interesului unui segment de piata catre oferta in crestere disponibila pe piata constructiilor noi.

Analizaprivind volumul ofertei in perioada 2004-2008 si nivelul preturilor in perioada 2006-2008 este realizata pe baza monitorizarilor zilnice a tuturor proprietatilor din Bucuresti oferite la vanzare de proprietari pentru primul trimestru al fiecarui an, din care sunt calculate valori medii pentru perioada ianuarie-martie, pentru posibilitatea comparatiei cu 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: