Tarile din America de Sud vor avea moneda si banca centrala comune

Data publicarii: Astazi, 27-05-2008 | International

Dupa lansarea Uniunii Natiunilor Sud-Americane (Unasur), care a avut loc vineri in Brazilia, regiunea se indreapta in prezent catre crearea unei monede si a unei banci centrale comune, a declarat presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, relateaza AFP.

"Inca mai avem lucruri de facut. Momentan vrem sa formam banca Americii de Sud. Va trebui ca in viitor sa avem o banca centrala unica, o moneda comuna. Este un proces, nu un lucru care sa se faca rapid", a spus Lula de Silva, in cadrul unei emisiuni la radio. 

Unasur, un forum de dialog politic intre 12 state din regiune, "este implinirea unui vis", a declarat presedintele brazilian, adaugand ca regiunea a cunoscut "o evolutie extrordinara" pe parcursul ultimilor ani.

Lula da Silva a minimalizat faptul ca tarile implicate nu au ajuns la un consens, in momentul formarii Unasur, in privinta unei propuneri braziliene de creare a unui Consiliu de Aparare sud-american, cu scopul de a preveni conflictele.

"In cadrul Uniunii Europene exista state care nu au acceptat nici moneda unica, nici constitutia comuna si totusi nimeni nu vede asta ca pe o criza", a subliniat Lula da Silva.

NewsIn