Bancile sustin introducerea prestatorilor de servicii in evidenta Biroului de Credit

Data publicarii: 27-05-2008 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sustine, in unanimitate, introducerea prestatorilor de servicii, precum companiile de telefonie mobila, in evidenta Biroului de Credit, pentru furnizarea de date despre restantieri, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

"La ultima intalnire a Consiliului de Administratie al ARB, reprezentantii bancilor au sustinut, in unanimitate, acest punct de vedere", a continuat Ghetea, aflat la un seminar despre retail banking, organizat de Finmedia.

Presedintele ARB a explicat ca nu este de acord cu restrictiile introduse de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), precum neparticiparea cu date la Biroul de Credit (BC) a furnizorilor de servicii, scaderea perioadei in care o persoana ramane in evidenta BC de la cinci la patru ani sau notificarea clientilor cu 15 zile inainte sa le fie transferate informatiile catre Biroul de Credit. El a explicat ca bancile sustin ridicarea acestor restrictii, deoarece ar aduce o crestere a nivelului de educatie si de disciplina a clientilor.

Companiile de telefonie mobila nu participa in prezent cu date la Biroul de Credit, dupa ce propunerea analizata de catre Biroul de Credit a fost respinsa de ANSPDCP.

Ghetea declarase, la jumatatea acestei luni, ca va ridica aceasta problema in cadrul intalnirilor ARB si ca doreste introducerea companiilor de telefonie mobila ca furnizori de date la Biroul de Credit.

NewsIn