Romania trebuie sa atinga tinta de inflatie in 2009 ca sa poata adera la zona euro in 2014

Data publicarii: 28-05-2008 | Economie

Romania ar putea fi nevoita sa amane intrarea in zona euro, obiectiv stabilit pentru 2014, in conditiile in care rateaza si in 2009 tinta de inflatie, a declarat analistul financiar Radu Craciun.

"Anul acesta este ultimul in care ne mai permitem o ratare a tintei de inflatie, iar daca esuam sa ne incadram in intervalul tintit de BNR si anul viitor, vom fi nevoiti sa amanam intrarea in zona euro", a mai spus directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, la un seminar despre retail banking organizat de Finmedia.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, a explicat ca potentialele probleme care pot afecta stabilitatea financiara in Romaniei sunt scaderea veniturilor disponibile, o rata a economisirii scazuta si in acelasi timp in coborare, largirea datoriei publice, dar si turbulentele de pe piata financiara internationala, care se pot propaga in economia romaneasca, in conditiile in care contul curent a fost liberalizat.

Cresterea datoriei externe a Romaniei va veni in viitor dinspre sectorul public

"Datoria externa totala a Romaniei a ajuns la sfarsitul anului trecut la 57 miliarde euro, din care peste jumatate este pe termen scurt. Este adevarat ca cea mai mare parte a datoriei este privata, insa acest lucru nu va mai dura mult, in conditiile in care datoria publica va incepe sa se adanceasca semnificativ pentru a acoperi deficitul bugetar", a mai spus Voinea.

El a adaugat ca venitul disponibil al populatiei ar putea sa scada, pe masura ce costul creditelor creste, si daca se are in vedere o temperare a cresterii veniturilor.

Pe de alta parte rata economisirii situata la 13-14% din PIB la sfarsitul lui 2007, a scazut in ultimii 4 ani. Acest lucru este si o consecinta a politicii fiscale inadecvate in conditiile in care cota unica a defavorizat economisirea.

Voinea a mentionat ca exista riscul ca problemele de pe pietele financiare externe sa se propage si in economia romaneasca.

"Nu mai suntem in anii 1997-1998, cand criza din Asia nu s-a reflectat in Romania, sa nu uitam ca intre timp s-a liberalizat contul curent", a explicat Voinea.

El a atras atentia si asupra scaderii semnificative a ratei solvabilitatii in sistemul bancar romanesc, de la 18% in 2006 la 12,75% in 2007, in conditiile in care reglementarile europene prevad o rata minima a solvabilitatii de 12%.

Alti analisti, intre care Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, sau Radu Craciun, de la Interamerican, considera ca problemele din pietele financiare internationale nu vor afecta Romania.

Pal vorbeste despre o ajustare a economiei romanesti, al carei ritm de crestere de peste 6% in ultimii doi ani lasa loc de o temperare.

"N-as numi criza ajustarea catre echilibru. Daca in loc de crestere economica de 7,5% avem una de 5%, cu atat mai bine. Romania beneficiaza de lectiile din experientele statelor occidentale, care au aflat ca modelele de stress-testing nu prezic intocmai crizele si ca riscul de lichiditate nu trebuie subapreciat", a adaugat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: