Romanii mananca si beau mai putin decat locuitorii celorlalte state UE
Data publicarii: 29-05-2008 | EconomieRomanii mananca mai putina carne decat cetatenii din occident. Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca abia prin anul 2013, un roman va ajunge sa consume in jur de 80 de kilograme de carne intr-un an, cifra ce reprezinta media din tarile Uniunii Europene. Consumul anual de carne si de produse din carne ajunge la o medie de 64,5 de kilograme pe locuitor, in timp ce media din tarile UE este de 86,4 de kilograme pentru o persoana.
In sectorul uleiurilor si grasimilor vegetale, Romania inregistreaza de asemenea un nivel mai scazut al consumului decat media UE, de 12 litri pe cap de locuitor anual, fata de 26 de litri in Uniune Europeana. Consumul de paine a inceput sa cunoasca o scadere in tara noastra, romanii aratand o preferinta marita pentru pastele fainoase.
Sucurile si bauturile racoritoare sunt produse preferate de romani. Astfel, un roman consuma in medie 62 de litri de asemenea produse, cu 8 litri mai putin decat un cetatean din restul Uniunii Europene. In privinta vinului, romanii consuma cu peste 10 litri mai putin decat europenii, in fiecare an, adica 21,4 litri de om, in timp ce media in estul Europei este de 32 litri.
Insa se poate spune ca romanii mananca sanatos. In sectorul lactatelor, consumul este de 240 de litri pe cap de locuitor, putin mai mare decat media in Uniunea Europeana, de 237 litri. Si pe acest segment, Ministerul Agriculturii estimeaza o crestere astfel incat consumul de lapte si produse lactate va ajunge la 300 de litri pe cap de locuitor in 2013.
In industria alimentara din Romania activeaza 12.966 unitati de procesare, din care cele mai multe in sectorul de morarit si panificatie - 6.353. In sectorul de lapte si produse lactate sunt active 876 unitati, iar 1007 unitati activeaza in sectorul carne si produse din carne.
Industria alimentara din Romania contribuie cu 4,6% la Produsul Intern Brut al Romaniei si aduce 26% din valoarea totala a productiei agricole brute. Circa 240.000 de persoane, adica aproximativ 5% din populatia activa, lucreaza in industria alimentara autohtona.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Reff & Asociatii si Deloitte Romania au asistat proprietarii Expo Market Doraly in vanzarea integrala a parcului comercial catre dezvoltatorul imobiliar WDP
- Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18
- Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an
- Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?
- Studiu Deloitte: Tranzitia catre economia circulara a incetinit la nivel global in 2023
- Studiu Deloitte: prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
- Prysmian deschide la București un nou birou al Centrului de Excelență în IT
- Lucian Anghel preia funcția de Director General-Adjunct al Libra Internet Bank
- Schneider Electric colaborează cu NVIDIA în proiectarea centrelor de date AI
- Ce este taxa pe lux și și cine va trebui să o plătească începând din acest an
- Flix raportează un venit total de 2 miliarde de euro în 2023
- Banca Transilvania & OTP Group, acord pentru achizitia OTP Bank Romania si subsidiare
- Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani
- Deloitte devine al saselea cel mai puternic brand din lume, potrivit Brand Finance
- Revolut Money Report: Romanii au facut peste 644 milioane de tranzactii cu Revolut anul trecut