Cetelem ramane pe lei la creditele de consum si merge pe euro pentru cele ipotecare

Data publicarii: 30-05-2008 | Finante-Banci

Cetelem se va axa in continuare pe credite de consum in lei, urmand ca, din ultimul trimestru al lui 2008, sa dea si credite ipotecare, doar in euro, in conditiile in care transformarea IFN-ului in banca depinde de reglementarile si conditiile pietei, a declarat seful Cetelem Romania.

Cetelem s-a axat exclusiv pe creditele de consum in lei, nu si in valuta, in conditiile in care acestea sunt acordate pe termen scurt, in sume mici, limitand astfel costurile de finantare pentru companie.

Pe de alta parte, IFN-ul va acorda credite ipotecare doar in euro, deoarece ii este usor sa se finanteze astfel de la compania mama, in timp ce atragerea de lei pentru acest tip de finantare ar impune costuri mai ridicate pentru institutie.

"Vom acorda credite ipotecare doar in euro, pentru ca nu am avea suficienti lei si nici incredere sa ne finantam astfel", a spus directorul general al Cetelem, Philippe Foursy, intr-un interviu.

Cetelem ia in calcul transformarea in banca, dar asteapta sa vada cum evolueaza piata

Cetelem s-ar putea transforma, din institutie financiara nonbancara in banca, insa abia din 2009. PNB Paribas are deja inregistrata o sucursala bancara in Romania, sub numele PNB Paribas Lease Group.

Directorul Cetelem a explicat ca grupul nu a decis inca daca, in cazul transformarii IFN-ului in sucursala bancara, cele doua entitati vor fuziona sau vor functiona separat.

Bancherii au solicitat, recent, bancii centrale sa impuna constituirea de rezerve minime obligatorii (RMO) si pentru sumele atrase de IFN-uri, in conditiile in care acestea devin o concurenta din ce in ce mai puternica pentru bancile comerciale, care trebuie sa depuna lunar la BNR 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta.

"Statutul institutiilor financiare nonbancare se schimba, la inceputul activitatii lor pe piata din Romania era mai simplu. Acum, pe langa credite de consum, IFN-urile dau si credite ipotecare. In prezent, se incearca echilibrarea reglementarilor si a obligatiilor, atat pentru banci, cat si pentru IFN-uri", a explicat Foursy.

El spune ca decizia de a trece la un nou statut va depinde de evolutia pietei din urmatoarele luni.

Pentru companie, anul 2009 ar trebui sa fie, in continuare, unul de extindere accelerata, atat pe segmentul de baza al activitatii, cat si pe cele noi testate.

"Pe credite ipotecare ne vom lansa mai agresiv incepand cu 2009, ultimele luni ale acestui an constituind, de fapt, o perioada de lansare pe acest segment", a explicat directorul Cetelem.

El considera ca, in prezent, avantul imprumuturilor ipotecare este conditionat si de nivelul prea ridicat al preturilor la locuinte, care face aproape imposibil accesul persoanelor cu venituri reduse sau mediu la o astfel de achizitie.

"Piata imobiliara din Romania este prea scumpa. Din acest punct de vedere, cred ca criza financiara internationala va ajuta Romania sa rezolve unele dezechilibre, daca va permite o incetinire treptata pe anumite segmente de piata. Per ansamblu, si o incetinire moderata a cresterii economice ar fi sanatoasa", a mai spus Foursy.

Extinderea pe segmentul creditelor ipotecare este unul dintre principalele argumente pentru largirea, in continuare, a retelei teritoriale a Cetelem.

"Sigur ca luam in calcul si canalele alternative de distributie - precum internetul - pentru creditele de consum, insa pentru imprumuturile ipotecare trebuie sa fii prezent fizic in piata si sa-si poti cunoaste clientul", a mai spus directorul Cetelem.

Cetelem a lansat deja creditul de nevoie personale prin internet, cu transmiterea datelor si aprobarea online.

Foursy a explicat ca institutia a facut deja angajari pentru a sustine noua directie de dezvoltare, dar numarul de noi angajati va fi stabilit in functie de evolutia ulterioara a afacerii. De asemenea, Cetelem isi schimba sediul, urmand sa se mute intr-o cladire situata pe strada Clucerului.

Cetelem tinteste o crestere cu 35-40% pe credite de consum in 2008, peste media pietei

Ca ritm de crestere a volumului de credite, Foursy spune ca a observat o incetinire in ultimele doua luni, dar Cetelem tinteste, in acest an, un avans cu 35-40% a portofoliului de credite pe segmentul principal de activitate, consumer finance, peste ritmul mediu de crestere a pietei, pe care Foursy il estimeaza la 20 - 25%.

La sfarsitul anului trecut, compania avea un sold al imprumuturilor acordate de 816 milioane lei (226 milioane euro), in crestere cu 77% fata de finalul anului anterior.

Din punctul de vedere al evolutiei pietei, directorul Cetelem anticipeaza o stabilizare a dobanzilor la lei pana la sfarsitul acestui an.

"Evolutia dobanzilor depinde de contextul extern, inclusiv de evolutia dolarului si a pretului petrolului, insa prognozele sunt optimiste, unele dintre acestea luand in calcul o apreciere a dolarului fata de euro din septembrie-octombrie", mai spune Foursy.

In privinta cresterii costurilor pentru creditarea in lei, determinata, in principal, de majorarile succesive de dobanda cheie ale BNR, Foursy a explicat ca institutia pe care o conduce a aplicat, de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, o majorare cu mai putin de 2 puncte procentuale a dobanzilor la unele produse, considerate mai riscante, atat pentru finantator, cat si pentru client.

"Nu am aplicat majorari la toate produsele, doar la cele cu risc mai ridicat, insa nu am transmis in intregime clientilor cresterea de 2,75 puncte procentuale aplicata de BNR dobanzii cheie in acest interval", a mai spus Philippe Foursy.

Cetelem este lider pe piata creditelor de consum din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 20%, potrivit reprezentantilor firmei.

Societatea a luat nastere in mai 2005, prin preluarea Credissson International de catre Cetelem, divizia de credite de consum a grupului financiar francez BNP Paribas.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: