Incasarile mai mari din taxe au sustinut in trimestrul I cresterea PIB, care a depasit 7%

Data publicarii: 31-05-2008 | Economie

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6,5-7,8% in primul trimestru al acestui an, estimeaza analistii, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

"Nu numai constructiile au avut o evolutie foarte buna. Impozitele nete pe produs au avansat cu aproximativ 80%, ca valoare nominala, in primele trei luni din 2008 fata de primul trimestru din 2007", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El considera ca PIB-ul Romaniei ar fi putut creste chiar cu 8%, daca luna martie s-ar fi dovedit la fel de buna ca primele doua ale anului pentru industria prelucratoare. Altfel, Anghel estimeaza cresterea economica in intervalul ianuarie-martie la 7,5-7,8%.

"Industria prelucratoare, care a mers foarte bine in primele doua luni, a avut parte de o luna martie mai putin fasta, posibil si din cauza grevei de la Dacia", a adaugat Anghel.

Potrivit analistilor, constructiile au afisat in continuare cel mai rapid ritm de crestere, de peste 30%, pe care ar putea sa-l mentina pana la sfarsitul anului, desi nu este exclusa o incetinire, in cazul cresterii puternice a costurilor de finantare, insa nu una semnificativa.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca economia Romaniei a evoluat, in primele trei luni din 2008, similar trimestrelor anterioare, dar vede o contributie foarte mare din impozitele nete pe produs, care in ianuarie-martie 2007 au fost la un nivel foarte redus.

"Ne asteptam la o crestere cu aproximativ 7,5% a economiei romanesti in primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut", a spus el.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza ca PIB-ul a avansat, in primul trimestru, cu aproximativ 7,4%.

Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, si-a revizuit in crestere estimarea pentru avansul PIB in primul trimestru, de la 5,8% la 7,5%.

"Vedem o crestere peste 32% pe constructii, dar si pe servicii evolutia a fost buna. Pe industrie am vazut o contributie pozitiva, desi ritmul de crestere este in continuare destul de redus", a declarat Constantinescu.

In primul trimestru al acestui an, productia industriala a crescut cu 5,4% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe partea de cerere, Constantinescu vede o usoara incetinire a ritmului de crestere pe consum, ceea ce reprezinta un factor pozitiv, in conditiile in care "avansul ar trebui alimentat mai mult de productie si investitii".

Economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, vede o crestere economica de 7,4% in primele trei luni.

Un alt factor pozitiv pentru cresterea economiei romanesti il constituie reducerea contributiei negative a exporturilor nete.

Astfel, deprecierea leului de la inceputul anului pana in prezent a determinat o temperare a cresterii deficitului balantei comerciale, avansul exporturilor fiind mai rapid decat cel al importurilor.

Totusi, pe acest segment, temperarea cresterii in zona euro in acest an, principalul partener comercial al Romaniei, risca sa determine o incetinire pe parte a de exporturi romanesti.

Analistii considera insa ca acesta nu este un factor determinant pentru evolutia balantei comerciale, in conditiile in care deficitul acesteia poate fi redus si prin limitarea importurilor, nu neaparat prin cresterea cantitativa a exporturilor.

Pe de alta parte, analistul Radu Craciun spune ca o reducere a puterii de cumparare in statele zonei euro ar putea determina orientarea populatiei din aceste tari catre produse mai ieftine, pe care exporturile Romaniei se axeaza. El vede o crestere intre 6,5 si 7% a economiei in primul trimestru, alimentata, pe partea de oferta, de constructii si de contributia impozitelor nete pe produs, iar pe partea de cerere, atat de consum, cat si de investitii.

Volatilitatea cresterii economice indica nevoia de investitii

Agricultura, principala necunoscuta a evolutiei economiei in acest an, are o pondere relativ redusa in PIB-ul pe primul trimestru, insa ar putea influenta semnificativ cresterea pe intregul an.

"Exista estimari care prevad o productie agricola dubla pe acest an. Sunt deja semne foarte bune pentru productia de grau, dar cea de porumb sau floarea soarelui depinde mult de pricipitatii", a explicat Lucian Anghel.

El nu exclude cresterea economiei Romanesti cu peste 7% in 2008, in cazul unui "an agricol exceptional", dar avertizeaza ca avansul PIB-ului romanesc, "in dinti de ferastrau", in conditiile in care ritmul de crestere variaza destul de mult de la un an la altul, denota nevoia e investitii, in special in sectoare precum agricultura, unde evolutia depinde preponderent de vreme.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase in prima jumatate a acestei luni ca economia romaneasca a crescut cu 7,5%, in termeni reali, in primul trimestru al acestui an.

Pentru intregul an, analistii estimeaza cresterea economica a Romaniei intre 6 si 7%, anticipand o temperare a ritmului de crestere pana la sfarsitul anului, determinata si de impactul masurilor de inasprire a politicii monetare, care se vad, de obicei, cu intarziere de pana la un an.

Un alt factor care ar putea incetini cresterea economica a Romaniei va veni dinspre temperarea avansului in economia zonei euro, spun analistii.

INS va anunta luni, 2 iunie, primele date privind produsul intern brut al Romaniei din primul trimestru al acestui an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: