Basescu: in Romania exista vointa politica de a adera la euro in 2014

Data publicarii: 03-06-2008 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara intr-un discurs rostit la Frankfurt, unde a participat la aniversarea Bancii Centrale Europene, ca in Romania exista vointa politica de a adera la zona euro in termenul asumat, 2014, dar a recunoscut ca nu e usor de impus o disciplina fiscala severa.

"Vom reveni la Frankfurt in calitate de stat-membru al zonei euro si ne vom lua locul in concertul orechestrat sub bagheta presedintelui Jean Claude Trichet", a spus Basescu luni seara in discursul rostit dupa ce a asistat la un concert al orchestei Europa, dirijate de Sir Roger Norrington, care a marcat finalul ceremoniilor organizate pentru a sarbatori zece ani de la infiintarea Bancii Centrale Europene.

"Exista vointa politica in Romania de a adera la euro in termenul pe care ni l-am asumat, respectiv anul 2014", a afirmat seful statului. "Nu este cu siguranta usor sa impui o disciplina financiara severa in conditiile in care suntem in plin avant de recuperare a decalajului fata de celelalte state UE", a adaugat presedintele. "Astazi euro este cea de-a doua moneda ca importanta, maine ea va deveni prima si suntem onorati ca tara sa participam la acest deziderat", a spus Basescu.

Chiar daca euro este mai puternic decat dolarul, moneda americana domina pe plan mondial, fiind folosita in regiuni mult mai vaste ale globului si avand suprematia ca moneda pentru rezervele valutare si ca reper al cotatiilor (aur, petrol etc).

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca i se pare "realista" aderarea Romaniei la zona euro in 2014, obiectiv pe care l-a reconfirmat in capitala politicii monetare a Europei. "Vreau sa afirmam oficial si la cel mai inalt nivel ca ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea Romaniei la zona euro", a declarat Basescu ziaristilor care il insoteau in deplasarea la Frankfurt. Seful statului a calificat drept "realist" acest termen, desi a admis ca "nu e usor, avand in vedere situatia economica europeana in general".

"Este un termen realist, daca se fac politici stranse", a adaugat Basescu.

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet i-a predat oficial luni seara presedintelui roman inaltul patronaj al Zilelor Culturale ale BCE - anul 2009, ceea ce inseamna ca Romania devine practic o tara-tema a manifestarilor care au loc la Frankfurt in acest cadru. Banca Nationala a Romaniei va fi principala responsabila pentru organizarea acestor actiuni. Invitand Romania sa participe la editia din 2009 a Zilelor Culturale ale BCE, Trichet a subliniat ca acest gest arata ca nu numai tarile din zona euro sunt o miza pentru BCE. Traian Basescu a multumit presedintelui BCE. "Invitatia ne onoreaza, dar ne si obliga", a spus seful statului roman.

In discursul pe care l-a rostit apoi presedintele a trecut in revista succesele culturale ale tinerei generatii amintind de Ursul de aur din 2004 si de trofeele castigate in 2007 si 2008 la Festivalul de la Cannes. De asemenea, presedintele a anuntat ca regizorul Silviu Purcarete va veni cu "Faust" chiar pe scena de la Frankfurt.

Traian Basescu si-a inceput luni seara discursul in limba engleza, dar, amintind ca 2009 este an al multilingvismului, a spus audientei inainte de a continua in limba romana: "Voi incerca sa va obisnuiesc cu melodia limbii mele".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: