Euro va inlocui leul in 2014 la un curs de schimb de 3,25 lei/euro

Data publicarii: 03-06-2008 | Economie

Moneda unica europeana va inlocui leul in Romania in 2014 la un curs de schimb de 3,25 lei/euro, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in prognoza pe termen lung, in care este anticipata o rata medie a inflatiei de sub 3% incepand din 2012.

Prognoza isi mentine estimarea pentru cursul mediu de schimb din acest an la 3,55 lei/euro, in ciuda unei deprecieri semnificative a leului in primele luni ale anului.

Astfel, cursul mediu de schimb al leului a fost de peste 3,67 lei/euro in primele cinci luni ale acestui an, calculat dupa cotatiile de referinta afisate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru 2009, CNP anticipeaza un curs mediu de schimb de 3,45 lei/euro, leul urmand sa se aprecieze in continuare pana la un curs mediu de 3,38 lei/euro in 2010, 3,33 lei/euro in 2011 si 3,30 lei/euro in 2012.

In 2013, cand leul ar trebui sa se afle in anticamera zonei euro (ERM 2 - Mecanismul Ratelor de Schimb), moneda europeana va valora 3,25 lei, cotatie la care se va face inlocuirea intre leu si euro ca moneda de circulatie pe teritoriul Romaniei. Incepand cu 2014, toate proiectiile macroeconomice ale CNP ia in calcul o paritate euro/leu de 3,25 lei/euro.

In privinta inflatiei din Romania, CNP anticipeaza o temperare treptata a acesteia pana spre niveluri comparabile cu cele din zona euro. Astfel, dupa un varf de 7,5% in acest an, rata anuala medie a inflatiei ar trebui sa coboare la 4,5% in 2009 si la 3,6% in 2010.

Cu trei ani inainte de intrarea in zona euro, in 2011, inflatia medie anuala ar urma sa se tempereze la 3,2%, pentru ca in primul an in ERM 2 (2012), preturile sa creasca, in medie, cu doar 2,8% in Romania, estimeaza CNP.

Pentru 2013, CNP anticipeaza un nivel "european" al inflatiei medii anuale, de 2,5%, urmat, in primul an al Romaniei in zona euro (2014), de o temperare a cresterii preturilor la 2,3%.

Incepand cu 2015, proiectiile CNP indica o stabilizare a inflatiei medii anuale din Romania la 2%, in apropierea nivelului tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), de imediat sub 2%.

Adoptarea euro in 2014 presupune vointa politica

Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala, care constau in limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.

Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala - care a ajuns in Romania la 6,3% in aprilie - sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.

Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM 2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.

La sfarsitul lunii mai, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca oamenii politici trebuie sa isi asume, inca de pe acum, obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in 2014, daca doresc respectarea acestei tinte, si sa tina cont ca o convergenta nominala nu este sustenabila fara una reala.

Seful bancii centrale a explicat ca asumarea tintei pentru adoptarea monedei unice de catre clasa politica nu presupune un angajament scris, explicit, ci stabilirea de catre guvern a unor obiective si politici adecvate.

Presedintele Traian Basescu declarase, tot in luna mai, ca Romania trebuie sa isi asume "explicit" anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene. El a avertizat, insa, ca tinta este realista numai daca autoritatile vor gestiona cu responsabilitate cheltuielile publice si daca vor fi introduse mecanisme "coerente" de planificare si executie bugetara multianuala.

Luni, 2 iunie, Basescu a spus la Frankfurt, unde participa la marcarea celor zece ani de existenta ai Bancii Centrale Europene, ca i se pare "realista" aderarea Romaniei la zona euro in 2014.

"Vreau sa afirmam oficial si la cel mai inalt nivel ca ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea Romaniei la zona euro", a declarat Basescu ziaristilor care il insotesc in deplasarea la Frankfurt.

Seful statului a calificat drept "realist" acest termen, desi a admis ca "nu e usor, avand in vedere situatia economica europeana in general".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: