Bancile au inasprit mai mult conditiile de creditare pentru IMM-uri decat pentru firmele mari

Data publicarii: 04-06-2008 | Finante-Banci

Bancile din Romania au inasprit, intr-o mai mare masura, conditiile de creditarea pentru firmele mici si mijlocii decat pentru cele mari, spre deosebire de cele din zona euro, arata un sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat marti de banca centrala.

"Bancile din zona euro, spre deosebire de cele autohtone, au inasprit conditiile de creditare intr-o mai mare masura pentru companiile mari si intr-o mai mica masura pentru cele mici", se arata in document.

In schimb, bancile de pe piata romaneasca au procedat intr-o maniera diferita, fiind mai reticente in acordarea de credite IMM-urilor decat in cazul companiilor mari.

"Standardele de creditare au ramas relative neschimbate pentru companiile mari, in timp ce pentru IMM-uri s-au inasprit intr-o oarecare masura. Asteptarile bancilor privind modificarile standardelor de creditare ale IMM-urilor au fost divergente fata de realizari, intrucat, la sfarsitul anului 2007, se previziona o relaxare a standardelor pentru primul trimestru din 2008)", se precizeaza in sondajul publicat de Banca Nationala a Romaniei.

Bancile autohtone aplica mai putin sau chiar deloc conditiile inasprite de creditare ale bancii mama

De asemenea, economistii de la BNR atrag atentia ca "evolutia standardelor si termenilor de creditare in Romania pare a fi decuplata de cea a bancilor din zona euro, in sensul ca tendinta de inasprire a conditiilor de creditare anuntata de bancile mama nu se propaga cu aceeasi intensitate - sau chiar deloc - catre filialele din Romania".

O explicatie ar putea fi ca piata bancara din Romania este vazuta in continuare ca o sursa importanta de obtinere a profiturilor de catre institutiile de credit europene, astfel incat constrangerile de finantare in Romania s-ar putea manifesta intr-o maniera mai putin accentuata ca in zona euro, se mai precizeaza in sondajul BNR.

Potrivit raspunsurilor primite de BNR, "factorii care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare pentru companii in intervalul ianuarie - martie 2008 au fost deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, asteptarile de inrautatire a situatiei economice generale si factorii specifici companiilor".

Bancile nu au perceput concurenta din sectorul financiar-bancar ca un factor care sa determine modificari in standardele de creditare.

Pe segmentul pentru companii, cresterea cererii de credite noi s-a temperat in primul trimestru din 2008, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, arata sondajul BNR.

"In cazul IMM-urilor, diminuarea dinamicii cererii de credite poate fi asociata, intr-o anumita masura, cu intarirea standardelor de creditare", se mai precizeaza in sondajul bancii centrale.

Agricultura este considerata cel mai riscant sector, dar retincenta a crescut si pe partea de finantare a constructiilor

Riscul de credit al companiilor pe sectoare de activitate s-a mentinut relativ constant in primele trei luni din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007, dar cu unele exceptii.

Sectorul agricol este perceput ca fiind considerabil mai riscant. Retincenta a crescut si in privinta tranzactiilor imobiliare, intermedierii financiare si a constructiilor, care sunt considerate "intr-o oarecare masura mai riscante". Pe de alta parte, comertul si turismul sunt considerate segmente cu grad de risc mai scazut pentru finantare.

La nivel agregat, atat pe segmentul pentru populatie, cat si pe cel pentru companii, standardele de creditare au ramas relativ constante in primul trimestru al acestui an raportat la ultimele trei luni din 2007.

"Institutiile de credit se asteptau, la sfarsitul lui 2007, ca standardele de creditare sa se relaxeze intr-o anumita masura in primul trimestru al anului 2008. Comparativ, in zona euro, bancile au inasprit standardele de creditare la nivel agregat intr-o mai mare masura decat previzionasera in ultimul trimestru din 2007, iar estimarile lor pentru primele trei luni ale acestui an au fost apropiate de situatia realizata", se mai precizeaza in sondajul BNR.

Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza datelor culese de la primele zece institutii de credit, alese dupa cota de piata aferenta finantarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detineau aproximativ 80% din creditare la sfarsitul anului 2007. Sondajul este realizat trimestrial, in ianuarie, aprilie, iulie si octombrie.

Creditele in lei acordate firmelor insumau la finalul lunii martie 38,39 miliarde lei (10,3 miliarde euro), in crestere cu 4,8% fata de februarie si cu 47,4 % fata de martie 2007, iar imprumuturile in valuta acordate companiilor insumau la finalul lunii martie 46,57 miliarde lei (12,5 miliarde euro), cu 3,4% mai mult decat la sfarsitul lunii precedente si cu 57% peste nivelul din martie 2007, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii martie, 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), in crestere cu 4% fata de februarie si cu 66,3% fata de aceeasi luna din 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: