Tariceanu vrea ca Romania sa atinga nivelul de dezvoltare economica din Cehia si Slovacia

Data publicarii: 05-06-2008 | Economie

Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, ca a cerut ministerului Finantelor sa stabileasca un set de masuri prin care Romania sa atinga un nivel de dezvoltare economica similar cu cele din Cehia si Slovacia, dar si un salariu mediu pe economie de 500 de euro.

"Am cerut ministerului Economiei ca, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, sa stabileasca un set de masuri care sa permita ca Romania sa aiba acelasi nivel de dezvoltare economica cu Cehia si Slovacia, doua tari din centrul Europei care au plecat cu un avantaj in 1990, dupa caderea regimului comunist, dar cu o perioada de tranzitie mai scurta", a declarat Tariceanu.

Premierul a adaugat ca un alt obiectiv este atingerea unor praguri "bine definite" in privinta castigul real pentru cetatean. "Am cerut sa se stabileasca un plan concret de masuri pentru atingerea nivelului de 500 de euro - salariu mediu pe economie", a adaugat seful Executivului.

Masurile sunt cuprinse in memorandumul privind implementarea Planului de actiuni pentru 2008, aferent Strategiei Lisabona, aprobat miercuri de Guvern.

Planul de actiuni la nivelul Guvernului a fost adoptat in sedinta din 21 mai, iar in 23 mai a fost pus in dezbatere publica. Discutiile s-au purtat in cadrul unei mese rotunde, organizate la Bucuresti de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, la care au participat oficiali ai Comisiei Europene, ai Guvernului si Presedintiei, parteneri sociali si membri ai societatii civile. Dezbaterea va continua prin discutii cu patronatele, sindicatele si cu partidele politice.

Cele patru obiective principale ale Planului vizeaza cresterea investitiilor in domeniul cercetarii, inovarii si cunoasterii, promovarea potentialului investitional al IMM-urilor, imbunatatirea angajarii prin crearea unei pietei a muncii mai flexibile si o politica energetica care sa tina cont de schimbarile climatice.

Pentru fiecare dintre obiectivele mentionate, institutiile de resort trebuie sa stabileasca masuri concrete si termenele pana la care sa fie puse in practica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: