BNR a afisat o dobanda de referinta de 9,75% pentru luna iunie

Data publicarii: 05-06-2008 | Finante-Banci

Rata dobanzii de referinta a urcat cu 0,25 puncte procentuale in iunie, pana la 9,75% pe an, la acelasI nivel cu dobanda cheie, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet.

Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

Astfel, pentru luna iunie 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR este de 9,75% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

BNR a organizat, in mai, relativ putine licitatii pentru sterilizarea excesului de lichiditate din piata, atragand peste 6 miliarde de lei, in depozite scadende la cate o saptamana.

In cea mai recenta sedinta din acest an, din data de 6 mai, BNR a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 9,75%.

De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a urcat dobanda de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale, iar analistii nu exclud o noua urcare pe 26 iunie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: