In goana dupa cota de piata, bancile au relaxat standardele de creditare

Data publicarii: 05-06-2008 | Finante-Banci

Bancile si-au relaxat standardele de creditare pentru populatie, in primele trei luni ale acestui an, fata de ultimul trimestru din 2007, atat in cazul in cazul creditelor pentru achizitia locuintelor si terenurilor, cat si a celor de consum, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Factorii determinanti au fost cresterea concurentei bancare si asteptarile privind evolutia economiei", se arata intr-un sondaj realizat de banca centrala.

BNR arata insa, ca desi se acorda mai usor, creditele s-au scumpit. "Termenii creditarii asociati costurilor (rata de dobanda si costurile suplimentare) au devenit mai restrictivi incepand cu ultimul trimestru al anului 2007, posibil ca urmare a cresterii costurilor de finantare ale bancilor", arata BNR, precizand ca in trimestrul II din 2008 se asteapta si o inasprire a conditiilor de acordare.

"Cresterea ponderii maxime a creditului in valoarea garantiei si cresterea ponderii serviciului datoriei in venitul disponibil au fost termenii creditarii ce au cunoscut o relaxare, atat in ultimul trimestru din 2007, cat si in primul trimestru al anului 2008. O explicatie ar fi renuntarea de catre BNR la restrictiile administrative de lichiditate pentru creditarea populatiei", arata sondajul bancii centrale.

Spre deosebire de Romania, in zona euro, standardele de creditare a populatiei si-au continuat inasprirea si in primul trimestru al anului 2008. "Totusi, asteptarile bancilor din Romania privind evolutia standardelor de creditare in al doilea trimestru din 2008 semnaleaza o potentiala inasprire a acestora pentru toate tipurile de credite, dar mai ales pentru creditarea ipotecara", se arata in sondaj.

Cererea de credite ipotecare a continuat sa creasca si in primul trimestru din 2008, insa mai lent ca in ultimele trei luni din 2007, sau comparativ cu asteptarile bancilor.

Volumul creditelor ipotecare depasise 16 miliarde lei, la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 13,1% fata de cel din decembrie 2007. Pe partea creditelor de consum, ritmul de crestere in acelasi interval a fost mai redus, volumul total al imprumuturilor avansand cu 9,7%, de la 55,1 miliarde lei la 60,5 miliarde lei.

Sondajul a fost efectuat pe baza datelor culese de la primele zece institutii de credit, alese dupa cota de piata aferenta finantarii companiilor si populatiei, institutii care la sfarsitul anului 2007 gestionau aproximativ 80% din creditare.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: