Cum platesti de opt ori o masina de spalat, varianta creditorului

Data publicarii: 05-06-2008 | Finante-Banci

Din cauza comisioanelor si penalizarilor la dobanda aplicata la sumele achitate si neachitate, Steluta Stanica a platit pana acum 8.000 de lei pe o masina de spalat. Cotidianul a prezentat ieri cazul unei femei care, in urma unui credit contractat doar cu buletinul, a ajuns sa plateasca sume uriase pentru o masina de spalat. In continuare va expunem explicatia tehnica a companiei creditoare, care poate fi tratata cu usurinta ca un semnal de alarma pentru cei care vor sa contracteze astfel de credite fara a plati exact la timp ratele lunare.

Reprezentantii Euroline, firma creditoare, spun ca pretul obiectului achizitionat era mai mare decat cea declarata de femeie (adica 900 de lei) insa in incercarea de a explica valoarea mare a datoriei recunosc practic faptul ca aplica un intreg paienjenis de taxe, comisioane, penalizari, dobanzi simple si dobanzi la dobanzi.

"Soldul final de plata se mareste ca urmare a neachitarii debitului aferent fiecarui extras de cont, lunar, la soldul final adaugandu-se contravaloarea diferentei din suma datorata, precum si dobanda pentru sumele neachitate integral pana la data scadenta, penalizari pentru plata intarziata si comisioane de depasire limita", explica reprezentantii Euroline.

Compania detinuta majoritar de grupul elen EFG, care este si actionar principal al Bancpost, explica si felul in care femeia a ajuns sa plateasca sume atat de mari. "Doamna Stanica a efectuat anumite achizitii prin intermediul cardului Euroline si, in prezent, inregistreaza datorii catre EFG Retail Services IFN SA ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate fata de EFG Retail Services IFN SA, respectiv din cauza neachitarii la scadenta, in numeroase randuri, a soldului final mentionat in extrasul de cont transmis lunar la adresa de corespondenta declarata si mentionata in Cererea de Emitere a Cardului Euroline.

Neachitarea la timp a sumelor datorate duce la inregistrarea in cont a comisioanelor de plata intarziata. In plus, neachitarea sumelor datorate si adaugarea comisioanele de intarziere a platii pot duce (lucru care s-a intamplat in cazul doamnei Stanica) la depasirea limitei de credit acordate.

Depasirea limitei de credit acordate este sanctionata prin perceperea unui comision de depasire a acesteia si este calculat in functie de valoarea depasirii limitei de creditare aferenta fiecarei luni, reprezentand o cota de 5% din aceasta depasire (depasirea limitei de credit se calculeaza ca diferenta intre suma datorata la data emiterii extrasului si limita de creditare acordata", au declarat cei de la Euroline.

Cotidianul

Mai citeste si:

Culmea pacalelii in rate: o bucuresteanca da 8.000 de lei pe o masina de spalat

Ultimele stiri pe BankNews.ro: