Investitorii isi indreapta atentia catre China, insa Europa ramane o piata foarte atractiva

Data publicarii: 05-06-2008 | International

Investitorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia asupra Chinei si altor tari emergente pentru viitoarele proiecte, chiar daca practic Europa ramane prima tinta a investitiilor, arata un studiu publicat joi de Ernst & Young , citat de AFP.

China este cea dintai pe lista celor mai atractive detinatii pentru investitiile a 47% dintre cele 834 persoane chestionate, depasind pentru prima oara Europa, potrivit studiului Ernst & Young publicat cu ocazia unei conferinte pe tema investitiilor internationale.

China devanseaza Europa Centrala si de Est, care au inregistrat 42% dintre voturi. Pe a treia pozitie se situeaza Europe de Vest, cu 33% din voturi, urmata de India, cu 30% din voturi. Statele Unite si Canada impart a cincea pozitie a clasamentului cu Rusia, intrunind 21% din voturi, conform AFP.

Potrivit studiului, aceasta din urma a inregistrat cel mai mare progres, din moment ce in 2007 intrunea numai 12% din voturi si 5% in 2006.

Aceste perceptii nu au inca efect, a avertizat Ernst & Young.

In 2007, investitiile straine directe la nivel mondial au avansat cu 17,8%, pentru a atinge un nivel record de 1,537 miliarde dolari, potrivit cifrelor anterioare oferite de Cnuced, citate de compania de audit.

"Daca interesul investitorilor pentru tarile emergente este evident", China inregistreaza mai putin de 8% din totalul investitiilor straine directe, a mai precizat acesta. Europa atrage, in total, 42% din aceste investitii.

"China ramane zona pe care este concentrata atentia investitorilor internationali. Insa diferenta dintre perceptie si realitate este explicata de preocuparile legate de cresterea foarte rapida si de faptul ca tara nu va deveni prima putere mondiala pana in 2050, a explicat pentru AFP un asociat Ernst & Young, Marc Lhermitte.

In ceea ce priveste Europa, aceasta "ramane atractiva datorita diversitatii si puterii pietei interne, capacitatilor de inovatie si existenta unor sectoare de activitate in care achizitiile sunt fezabile", a adaugat Lhermitte.

Numarul de proiecte realizate prin investitii straine directe a crescut in Europa cu 15% in 2007, potrivit studiului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: