Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut, dar cererea de locuinte si preturile cresc

Data publicarii: 05-06-2008 | Imobiliare

Cererea de rezidentiale este departe de a fi acoperita prin oferta existenta, prin urmare investitorii si dezvoltatorii inca vad o piata demna de exploatat, motiv pentru care construiesc in continuare locuinte pentru bucuresteni, se arata intr-o analiza Esop remisa BankNews.ro.

Majoritatea ansamblurilor rezidentiale nou construite au grija sa respecte cele mai inalte standarde internationale in privinta constructiei si a sigurantei, atat pentru ca asa cer normele europene cat si pentru ca anteprecursorii lor au lasat in urma cateva exemple negative, dar demne de amintit.

Bucurestenii au nevoie de case, vor sa-si cumpere o locuinta a lor si sunt atenti la intreaga evolutie a acestui fenomen impresionant, constructia de locuinte noi. Ba chiar sunt atat de atenti incat iau in seama fiecare zvon, fiecare parere, fiecare idee si, mai ales, fiecare articol aparut in presa, in speranta - fireasca dealtfel - ca ar putea transforma achizitia locuintei lor intr-o afacere sau, cel putin, ca ar putea gasi un apartament considerabil mai ieftin fata de preturile vehiculate in piata de profil.  Asadar, citesc, asculta, intreaba si, mai nou, asteapta.

Data fiind aceasta situatie, agentiile imobiliare anunta o scadere din ce in ce mai mare a tranzactiilor imobiliare, iar aceasta realitate a dus la discutii despre un blocaj pe piata imobiliara, despre o scadere a preturilor, ba mai mult despre o prabusire a pietei in urmatoarele luni. "Daca s-ar face un sondaj 90% din populatie, simpli privitori, dar si o parte din cei care lucreaza in aceasta industrie, ar afirma aceleasi lucruri ; toti au deja viziunea unui colaps,  pentru ca acesta este perceptia generala, alimentata de mai multe declaratii contradictorii", declara Irina Petrescu, partener la agentia imobiliara Esop Consulting. 

Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut. Cererea a ramas constanta

La nivelul capitalei, cererea de locuinte noi nu numai ca nu a scazut, dar a inregistrat o crestere semnificativa de la inceputul anului. Oamenii au in continuare nevoie de case, iar deficitul de locuinte noi este inca existent si are valori mari. Exista, intr-adevar, in acest moment, un numar impresionant de proiecte rezidentiale in derulare, dar foarte putine dintre ele au fost deja date in folosinta, iar finalizarile anuntate pentru sfarsitul acestui an vor rezolva problema intr-un procent mic. 

Cauza reala a blocajului - scepticismul cumparatorilor

Toata acesta conjunctura a fost alimetata in timp de zvonistica. Oamenii au in continuare aceeasi nevoie de case, dar le e teama sa cumpere, sau asteapta minunea mult vehiculata a scaderii preturilor. Asadar, piata imobiliara se confurnta cu un mare scepticism din partea clientilor, in acest moment. Pe de o parte, ei nu vor sa plateasca o suma pe o locuinta al carei pret ar putea scadea iar pe de alta parte, avand exemplele catorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doza de  neincredere  intre ceea ce cumpara pe hartie si ceea ce li se ofera la sfarsit.

"Este adevarat ca au fost astfel de diferente, dar sa nu facem din exceptii niste reguli ale pietei. In acest sens, un mare avantaj pentru dezvoltatori este sa poata prezenta un alt proiect finalizat de ei, sa prezinte recomandari de la clientii care au cumparat.

Cred ca de-a lungul timpului (cel putin in ultimul an) s-au scris pagini intregi despre cat de neseriosi sunt dezvoltatorii, cate promisiuni fac si cat de putine respecta. De aceea nu ne confruntam de fapt cu o criza a pietei, ci cu un client mult mai pesimist si sceptic, care sta si astepta sa se intample o minune.

Cred ca ar trebui sa venim si cu exemple positive pe langa cele negative.

In ceea ce priveste dezvoltatorii si promotorii proiectelor au o misiune mult mai grea de acum incolo: trebuie sa fie atenti la ceea ce promit, sa fie atenti la orice detalii atat in ceea ce priveste constructia, cat si partea juridica (contracte, anexe, acte), tot ceea ce tine de procesul achizitiei unei case. Mai mult decat oricand ei trebuie sa convinga prin seriozitate", conform Irinei Petrescu, reprezentanta companiei Esop.
 
In ce conditii ar putea scadea pretul locuintelor?
 
Exista aceasta prima perceptie ca preturile vor scadea, alimentata de zvonuri, de exemplul SUA sau de declaratii hazardate. Intrebarea logica este de unde ar putea veni aceasta scadere, in conditiile in care  pretul terenurilor creste, pretul materialelor de contructie creste alarmant, forta de munca in constructii e in continuare o problema si creste si ea ca si cost si, mai mult decat atat, bancile care finanteaza proiectele impun conditii din ce in ce mai severe. Concluzia logica a acestei analize este ca preturile nu vor putea decat sa creasca in urmatoarea perioada. "Asadar, avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructiile, credem ca e greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile.  Dimpotriva, analizele noastre sugereaza, pana in toamna, cresteri de 5 pana 10% la pretul locuintelor" , a declarat Irina Petrescu, reprezentanta companiei Esop.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: