Ministerul Muncii a ales consultantul pentru elaborarea legii privind plata pensiilor private

Data publicarii: 06-06-2008 | Finante-Banci

Legea privind plata pensiilor in sistemul pensiilor obligatorii ar trebui finalizata in iulie 2009, demersurile in acest sens fiind inceput de Ministerul Muncii, care a selectat deja consultantul care va participa la elaborarea acestei legi, a spus joi presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"CSSPP va avea sarcini foarte importante in ce priveste punerea in aplicare a acestei legi. Este o lege care impune un nou sistem in ce priveste autorizarea companiilor care furnizeaza pensii, modul de calculare a pensiilor sau plata pensiilor", a mentionat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. 

El a adaugat ca, dupa elaborarea acestei legi, se poate spune ca Romania are un sistem complet  din punct de vedere legislativ in sistemul pensiilor private.

Oancea a adaugat ca CSSPP pregateste un proiect legislativ de modificare a legilor 204 si 411 pe care il va prezenta in Parlament la inceputul anului viitor, care va include constatarile semnalate de Comisie si propunerile din piata pensiilor private.

In primul an de activitate pe pilonul II, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

NewsIn