Dolarul din Zimbabwe s-a prabusit sub pragul simbolic de 1 miliard unitati/dolar SUA

Data publicarii: 06-06-2008 | International

Moneda nationala din Zimbabwe s-a depreciat, joi, pana la un nou nivel minim record si s-a tranzactionat, in medie, la un curs de 1 miliard unitatii/dolar american, pe piata locala interbancara lansata recent, ceea ce a generat scumpiri masive in statul din sudul Africii, relateaza Reuters.

Traderii au tranzactionat dolarul zimbabwean intr-un culoar cuprins intre 995 milioane unitati/dolar american si 1,45 miliarde unitati/dolar american, in prima parte a sedintei de tranzactionare de joi, in crestere comparativ cu nivelul mediu de 700 milioane unitati/dolar SUA de la inceputul saptamanii.

Dolarul din Zimbabwe s-a depreciat cu aproape 84% de cand banca centrala a liberalizat cursul, dupa ani intregi in care acesta a fost fixat de autoritati.

Analistii spun ca deprecierea rapida a monedei a fost determinata de asteptari inflationiste, ca si de cererea masiva de valute tari.

"Cursul este determinat de cererea masiva de valute si de dorinta de protectie impotriva inflatiei", a comentat, pentru Reuters, un analist de la grupul bancar ZABG, Mudzingwa Nhiwatiwa.

"Cursul arata ca puterea noastra de a obtine valute straine este periculos de scazuta si, pana cand nu ne vom restabili productia si exporturile, dolarul zimbabwean va continua sa se deprecieze accentuat", a adaugat analistul citat.

Capacitatea de productie din Zimbabwe, bazata masiv pe agricultura, s-a micsorat masiv, mai ales din cauza violentelor de la fermele comerciale, dupa ce presedintele Robert Mugabe a decis sa ia terenuri de la albi, pe care sa il ofere persoanelor de culoare fara pamant.

Preturile produselor de baza, cele mai multe importate in prezent, au crescut semnificativ de la alegerile din 29 martie, in care gruparea ZANU-PF a lui Mugabe a pierdut majoritatea parlamentara pentru prima data in 28 de ani. Liderul opozitiei Morgan Tsangirai l-a invins, de asemenea, pe Mugabe si la alegerile prezidentiale, dar nu a avut destule voturi ca sa evite un al doilea tur de scrutin, fixat pentru 27 iunie.

NewsIn