Piraeus Bank Romania si-a externalizat aproximativ o treime din volumul creditelor acordate in 2007

Data publicarii: 07-06-2008 | Finante-Banci

Piraeus Bank Romania si-a externalizat anul trecut aproximativ o treime din volumul creditelor acordate in Romania, in special din cauza nivelului ridicat al rezelvelor minime obligatorii impus de banca centrala bancilor comerciale, a spus noul director executiv Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Volumul de credite externalizate ajunsese anul trecut la 1,3-1,5 miliarde euro, in timp ce imprumuturile raportate de Piraeus Bank Romania la sfarsitul anului trecut insumau de 2,3 miliarde euro, in crestere de peste trei ori (cu 237%) fata de finalul lui 2006.

La sfarsitul lui martie, volumul creditelor raportate de Piraeus Bank Romania ajunsese la 2,7 miliarde euro.

Creditele externalizate de Piraeus Bank Romania catre banca mama sunt preponderent pe segmentul companiilor mari (corporate), o parte mica fiind insa imprumuturi de retail, au precizat reprezentantii bancii.

Mai multe banci de pe piata romaneasca detinute de grupuri financiare straine au recunoscut ca isi externalizeaza o parte a portofoliului de credite, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le impune rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 20% din cele in lei. La acestea, BNR plateste in prezent bancilor comerciale dobanzi reduse, de 1,55% pe an la rezervele in euro, 0,95% la dolari si 3,15% la lei.

La sfarsitul lunii martie, valoarea creditelor acordate de Piraeus Bank Romania persoanelor fizice a ajuns la 1 miliard euro, in crestere cu 400% fata de martie 2007, potrivit datelor financiare ale companiei.

Finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a companiilor mari a sporit de asemenea intr-un ritm rapid, volumul creditelor acordate acestora integistrand la sfarsitul lunii martie 2008 o crestere de 245%, respectiv 119% comparativ cu martie 2007.

Astfel, creditele acordate IMM-urilor au ajuns la 252 milioane euro in martie, in timp ce finantarile companiilor mari inregistrate de Piraeus Bank Romania au depasit 1,4 miliarde euro.

Piraeus Bank Romania este parte a Piraeus Bank Group, cu afaceri concentrate in principal in zona Europei de Sud-Est, dar cu prezenta si in centrele financiare din Londra si New York. Piraeus Bank Group are in prezent 744 de sucursale in Grecia, Albania, Romania, Bulgaria, Serbia, Egipt, New York, Londra si Ucraina.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: