O majorare a dobanzii cheie a BCE ar putea aprecia euro peste 1,60 dolari

Data publicarii: 07-06-2008 | Finante-Banci

Mesajul socant al Bancii Centrale Europene (BCE) ca ar putea majora curand dobanda cheie a dus la o apreciere a euro si ar putea urca moneda unica europeana pana la noi recorduri fata de dolar, in contextul in care investitorii reevalueaza perspectivele pentru randamentul zonei euro, scrie Reuters.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetera la 4%, dar presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet a lasat sa se inteleaga ca luna viitoare ar putea fi luata o decizie de inasprire a politicii monetare.

O majorare a dobanzii cheie din zoan euro va determina o extindere a avantajului euro fata de dolar, in contextul in care dobanda cheie a Federal Reserve este de 2%, dupa un sir de decizii de relaxare a politicii monetare a bancii centrale americane.

Analistii spun ca speculatiile referitoare la viitoarea decizie de politica monetara a BCE i-ar putea determina pe traderi sa renunte la mizele facute anterior pe dolar, dupa declaratiile presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke care a atras atentia asupra inflatiei.

Aceasta ia facut pe jucatorii de pe piete sa estimeze ca este posibil ca Federal Reserve sa opreasca seria de decizii de scadere a dobanzii cheie.

Comentariile neasteptat de radicale ale presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet in sensul majorarii dobanzii chei a BCE i-ar putea determina pe investitori sa isi reia plasamentele in euro, care se depreciase de la un nivel record de 1,6018 dolari/euro, inregistrat in aprilie.

"Investitorii institutionali fac mize pe termen lung pe dolar, deoarece au anticipat ca diferenta intre dobanzile cheie din SUA si din zona euro va sustine dolarul", a spus un strateg senior de la compania State Street, Michael Metcalfe.

"Ingrijorarea mea este ca miscarea surpriza a lui Trichet le poate arata investitorilor institutionali ca au gresit si ca o majorare a dobanzii cheie din zona euro i-ar putea determina sa isi modifice mizele", a adaugat Metcalfe.

Strategul citat a adaugat ca o revenire a atentiei investitorilor la presiunile inflationiste mai degraba decat la cresterea economica ar putea duce la o apreciere a euro peste un nivel de 1,65 dolari/euro, dupa o eventuala majorare a dobanzii cheie a BCE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: