Romanii sufera de sindromul sefiei. Peste 70% dintre oameni alearga dupa un post de conducere

Data publicarii: 07-06-2008 | HR/Cariere

Sociologii de la Universitatea Bucuresti si companiile de training au constatat ca peste 70% dintre romani doresc sa ajunga sefi, fara a avea o pregatire adecvata, noteaza Gardianul. Salariatii prefera cursurile de perfectionare in alte domenii decat in cele care activeaza, iar cei care isi pierd drepturile sufera de boli patologice.

Aproape trei sferturi dintre romani isi doresc un post de conducere intr-o intreprindere de succes, fara sa tina cont daca sunt sau nu pregatiti pentru o asemenea functie, potrivit psihologilor. Specialistii spun ca astfel de persoane sufera de "sindromul ceausist". "Societatea romaneasca trebuie sa plateasca un fel de tribut comunismului. In acea perioada toata lumea era egala, se puteau numara pe degete persoanele care erau mai avute. Imediat dupa caderea dictatorului, in sufletul romanului s-a trezit dorinta de a evolua fara sa conteze daca este sau nu pregatit pentru a-si asuma o astfel de functie sau, lucrul cel mai important, daca fac fata. Exemplul cel mai bun este situatia in care se afla Romania in prezent", ne-a declarat profesorul de sociologie Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti.

In momentul de fata, intreaga societate este pur si simplu aplatizata, se fac selectii negative pentru functii importante, iar problema cea mai grava este ca oricine se poate trezi peste noapte intr-o functie importanta. Sociologul a mai precizat ca romanii fac tot posibilul sa isi atinga scopul, iar de cele mai multe ori reusesc prin cumpararea pozitiei atat la propriu, cat si la figurat. "Intreaga situatie poate fi comparata cu o cursa, toata lumea alearga pentru a ajunge in top si asta datorita sistemului defectuos. Nu exista nicaieri criterii concrete de trecere de la un nivel la altul. La romani mai functioneaza si asa zisa «prima impresie conteaza», iar substantei nu i se da importanta. Exemplul cel mai elocvent, cine are studii mai multe ala este considerat apt pentru o functie de conducere", ne-a mai spus sociologul.

Sefii pot suferi de boli patologice

Specialistii considera ca vinovatele de acest sindrom "al sefiei" sunt multitudinea de cursuri post - universitare care nu ofera absolventilor intreaga pregatire necesara pentru un post de sef. "In Romania s-a dezvoltat o moda a masterelor sau a tot felul de cursuri post-uniersitare, iar romanii le absolva numai pentru a umple cu lucruri pompoase un CV.

Problema cea mai grava este faptul ca nu sunt pregatiti pentru functia la care ravneste. De cele mai multe ori o astfel de persoana care nu isi poate asuma multitudinea de responsabilitati, iar pe parcurs poate ajunge chiar sa sufere de boli patologice. Mai ales la noi in tara, oricine poate devini sef, iar acea persoana isi dezvolta o personalitate negativa in raport cu cei din jur", a declarat psihologul Hanibal Dumitrascu. Acesta a mai precizat ca sefii se rup de realitate, nu mai tin cont de parerea celor din jur si isi dezvolta o personalitate colerica.

Mai mult, persoanele care ocupa o functie de conducere au mereu tendinta de a crea la locul de munca o atmosfera in regim totalitar. " Problema grava a acestor persoane e ca nu pot renunta la atitudinea lor de superiori nici in timpul liber. Nici in prezenta prietenilor sau a familiei un sef nu suporta sa se treaca peste cuvantul lui, iar de cele mai multe ori astfel de persoane se retrag intr-o lume a lor. Se considera o mica zeitate si au pretentia de a sti tot ce se intampla in jurul lor fara sa tina cont daca se afla in timpul programului de lucru sau in timpul liber", a mai precizat Hanibal Dumitrascu. Sefilor le mai place sa fie laudati, si in nici un caz contrazisi, potrivit psihologului. Persoanele care au detinut o functie de conducere traiesc o drama puternica si pot ajunge chiar si pana la a-si lua viata.

"Dupa pierderea unei astfel de functii, sefii trec foarte greu peste moment. Se trezesc fara masina, fara bani, fara multitudinea de beneficii pe care le avea. Sefia este considerata spatiul perfect unde iti poti satisface libidoul, iar persoanele care nu mai detin aceasta functie le este foarte greu sa revina la realitate, dupa ce o perioada si-au construit o realitate a lor, in care ei erau persoanele dupa care se invartea soarele", a tinut sa mai sublinieze psihologul Hanibal Dumitrascu.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: