Rusia va lupta impotriva coruptiei cu ajutorul unei baze de date despre averile cetatenilor

Data publicarii: 08-06-2008 | International

Rusia isi va intensifica lupta impotriva coruptiei cu ajutorului unei baze de date electronice speciale continand informatii despre proprietatile cetatenilor, ceea ce le va permite autoritatilor sa sesizeze mai usor ce detin oamenii, a declarat sambata pentru Reuters ministrul rus al justitiei.

Ministrul Aleksandr Konovalov este unul dintre cei mai apropiati aliati ai noului presedinte Dmitri Medvedev, care a spus ca va lupta impotriva coruptiei pentru a asigura stabilitatea tarii si o rata mare a cresterii economice.

Investitorii straini afirma ca una dintre cele mai mari probleme ale Rusiei este coruptia.

"Exista deja o baza de date cu proprietatile detinute de cetateni, dar vorbim despre fluidizarea ei, pentru a face mai usoara utilizarea ei si pentru a vedea ce averi au oamenii, prin sincronizarea datelor pe care le au deja diferite agentii si ministere", a declarat Konovalov intr-un interviu acordat la Forumul economic de la Sankt Petersburg, principalul eveniment al investitorilor din Rusia.

Intrebat despre nivelul coruptiei, ministrul justitiei a raspuns: "Nu este o stiinta exacta ca sa spui cand este mai multa sau mai putina coruptie, dar cand activitatea de afaceri ia avant sunt mai multe relatii economice si poate acest nivel a crescut".

Coruptia este un mod de viata pentru multi rusi si atinge fiecare nivel al societatii - de la micile spagi date politistilor din trafic sau cadourile din scoli pana la mita platita unor oficiali de rang inalt care au posibilitatea de a controla deciziile majore ce afecteaza mediul de afaceri si economia.

Analistii spun ca baza informatica de date referitoare la proprietati este importanta, pentru ca le poate permite autoritatilor sa vada exact ce detin oamenii - inclusiv functionarii corupti - si sa sesiseze discrepantele dintre venitul declarat si averea reala. Serviciile de impozite din Europa folosesc asemenea baze de date pentru a combate evaziunea fiscala si coruptia.

Luna trecuta, cand a preluat mandatul de presedinte de la Vladimir Putin, Medvedev a spus ca lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile mandatului sau.

Liderii de la Kremlin au demarat de mai multe ori in trecut, cel putin la nivel declarativ, campanii impotriva coruptiei care insa au avut un impact nesemnificativ, iar investitorii straini spun in particular ca mita a devenit o practica si mai frecventa in ultimii ani pe masura ce economia Rusiei a cunoscut o perioada de inflorire, gratie in special exporturilor de petrol si gaze.

Rusia se afla in 2007 pe locul 143, alaturi de Indonezia, Gambia si Togo, in clasamentul indicelului de perceptie a coruptiei intocmit de organizatia Transparency International, cu sediul la Berlin.

Konovalov a spus ca in toate societatile exista coruptie, dar a promis ca noile autoritati de la Moscova vor depune eforturi pentru eradicarea acestui fenomen."Este un proces in desfasurare si inca lucram la aceasta", a spus ministrul rus al justitiei.

Un important procuror rus, citat vineri de Interfax, estima ca oficialii corupti rusi incaseaza o suma echivalenta cu o treime din bugetul anual al Rusiei, adica 120 de miliarde de dolari. "Veniturile birocratilor nostri incasate din activitati de coruptie se ridica, potrivit expertilor, la o treime din bugetul nostru anual", a declarat Vasili Piskariov, oficial cu rang inalt in cadrul Comitetului pentru Investigatii de pe langa Biroul procurorului general.

Bugetul anual al Rusiei este estimat sa creasca la 8.965 miliarde de ruble (376,5 miliarde de dolari) in 2008, potrivit celor mai recente date oficiale, ceea ce ar insemna ca veniturile incasate de oficialii corupti s-ar ridica la peste 120 de miliarde de dolari.

Pe de alta parte, Rossiskaia Gazeta, publicatie detinuta de stat, anunta vineri ca un oficial cu rang inalt de la garda financiara a Rusiei, Rosfinnadzor, a fost retinut joi pentru ca a incasat o mita in valoare de 13.600 de euro (21.230 de dolari).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: