Un metru patrat de teren a ajuns la 2.500 de euro in Brasov si Timisoara

Data publicarii: 09-06-2008 | Imobiliare

Din cele zece orase incluse in studiul companiei CB Richard Ellis Eurisko, reiese ca in Brasov si Timisoara sunt cele mai mare preturi la terenurile din zonele centrale, de pana la 2.500 de euro pe metrul patrat, noteaza Gandul. Pretul mare la terenuri i-a facut pe unii dezvoltatori sa isi indrepte atentia spre cele situate la marginea orasului, mai ales pentru dezvoltari rezidentiale, industriale si comerciale.

In Brasov studiul arata ca "pentru dezvoltarile rezidentiale, zonele care prezinta interes sunt cele situate la iesirea spre Bucuresti si cele din Stupini, Sanpetru, Cristian si Ghimbav, preturile variind intre 300 si 450 de euro pe metru patrat -iesirea spre Bucuresti si 55 - 70 de euro pe metru partat in Stupini, Sanpetru, Cristian si Ghimbav.

Si fostele fabrici, precum Hidromecanica ce are o suprafata de patru hectare, aflata in Centrul Civic, Carpatex, cu 6,7 hectare situata in Zona 0, Kraft Jacobs Suchard de 5.000 de metri partati, localizata in Centrul Istoric si Tamiv ce are o suprafata de 12.000 de metri patrati". Pretul terenurilor de pe piata brasoveana a urmat pe parcursul anului trecut acelasi trend crescator ca si restul segmentelor aflate pe piata imobiliara; diferenta intre anii 2000 si 2007 fiind de aproximativ 60%. In Timisoara, majoritatea suprafetelor tranzactionate au fost suprafete extravilane care au fost scoase din circuitul agricol prin realizarea PUZ-urilor si vandute intregi sau parcelate de indata ce au devenit terenuri intravilane.

"Scoase din circuitul agricol, terenurile au devenit construibile si implicit preturile acestora s-au dublat. In 2007, in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol 900 de hectare de teren arabil, care vor fi transformate in zone rezidentiale. Mai bine de 90% dintre acestea se gasesc in jurul Timisoarei si al Lugojului," se mai arata in studiu. Aici, preturile terenurilor destinate constructiior rezidentiale pornesc de la 200 de euro pe metru patrat si ajung chiar si la 2.000 de euro pe metru patrat, iar in zonele centrale se inregistreaza cele mai mari preturi, de 1.500 - 2.500 de euro pe metru patrat pentru suprafete de 2.500 - 4.000 de metri patrati.

2.000 de euro pe metru patrat

Orasele Constanta, Sibiu si Cluj-Napoca sunt urmatoarele in top, cu preturi maxime la terenurile centrale de 2.000 de euro pe metru patrat. Pe parcursul anului 2007, preturile terenurilor din Constanta au crescut cu 20 - 25%, iar zona Parcului Tabacariei este cea mai scumpa, unde un metru patrat poate ajunge la 1.800 de euro, iar cele mai scumpe sunt cele cu acces la plaja, care ajung la 2.000 de euro pe metru patrat.

In Sibiu, preturile terenurilor au crescut cu 50% in 2007, in mare parte din cauza statutului de Capitala Culturala Europeana. Studiul CBRE Eurisko arata ca in cele mai multe zone, preturile inregistreaza valori egale cu cele ale terenurilor din Bucuresti. Spre exemplu, in centrul burgului, un metru patrat a ajuns la valori de 1.500 de euro pe metru patrat si chiar peste. Dezvoltatorii de pe segmentul spatiilor de birouri cauta zone cat mai aproape de centru, unde un metru patrat ajunge chiar si la 2.000 de euro. 

Cat despre preturile terenurilor din Cluj-Napoca, acestea au inregistrat o crestere generalizata, cele mai mari scumpiri fiind inregistrate in zona de sud a orasului. "In momentul de fata, mai ales dupa ce a fost anuntat faptul ca zona metropolitana a Clujului va fi dispusa pe 185.000 ha, toate terenurile de la periferia orasului sunt luate in calcul pentru dezvoltari imobiliare, in principal pentru constructia de blocuri sau case, in special in localitati ca Becas, Borhanci, Faget, Floresti si Apahida", potrivit aceluiasi studiu.

Anul trecut, preturile terenurilor au crescut in medie cu 40-50%, aceasta fiind totodata si cea mai mare crestere inregistrata pana in prezent. In zonele centrale, un metru patrat de teren costa 2.000 de euro. In celelalte orase incluse in studiu, preturile au variat de la 300 de euro pe metru patrat la Arad si 1.200 de euro pe metru patrat la Iasi si Ploiesti.

Gandul