Europa domina topul celor mai importante 75 de centre comerciale din intreaga lume

Data publicarii: 09-06-2008 | International

Londra ramane cel mai influent oras la nivelul economiei globale, in timp ce 40% dintre primele 25 de centre comerciale globale se afla in Europa, conform studiului MasterCard Worldwide Centres of Commerce Index 2008, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Mai exact, dintre cele 75 de orase prezente in clasament, 28 sunt din Europa, cele mai multe orase comparativ cu alte zone ale lumii.

Studiul anual al MasterCard - care isi propune sa evalueze modul in care metropolele din toata lumea indeplinesc functiile importante care leaga pietele si comertul la nivel global - a evidentiat faptul ca 4 dintre primele 10 orase si 10 dintre primele 25 sunt orase europene. Acestea sunt: Londra (locul 1), Paris (locul 7), Frankfurt (locul 8), Amsterdam (locul 10), Madrid (locul 11), Copenhaga (locul 14), Zurich (locul 15), Stockholm (locul 16), Milano (locul 20) si Berlin (locul 23). 

Studiul a aratat, de asemenea, diferente semnificative intre pozitiile ocupate de orasele vest-europene si est-europene, numai 6 dintre orasele est-europene fiind incluse in clasament. Praga s-a clasat cel mai bine (locul 49), fiind urmata de Moscova (locul 51), Budapesta (locul 52), Varsovia (locul 59), Istanbul (locul 64) si Sankt Petersburg (locul 67). Cu toate acestea, pietele emergente din Europa de Est au aratat o dinamica mai accentuata, dupa cum reiese din scorul lor din anii anteriori, comparativ cu scorul inregistrat de orasul clasat pe primul loc - Londra. Moscova, in special, o poarta a economiei est europene aflata in plin proces de crestere - a cunoscut cea mai mare imbunatatire in acest clasament si a inregistrat cea mai mare crestere comparativ cu scorul primului oras clasat, castigand anual teren fata de Londra, dovada a dezvoltarii economice si a rolului sau de exportator cheie in Europa de Est.

Profesorul Peter J. Taylor, directorul Centrului de Cercetare privind Globalizarea si Orasele Lumii (GaWC), de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie spune: "Puterea constanta a centrelor comerciale din Europa de Vest arata importanta factorilor si proceselor istorice, cum ar fi democratia si stabilitatea. Pe de alta parte, demna de remarcat este si performanta oraselor din Europa de Est, care subliniaza faptul ca sistemul global ramane dinamic, iar pietele emergente aduc schimbari in peisajul economic."

Javier Perez, Presedinte MasterCard afirma: "Capacitatea de a intelege dinamica centrelor globale si de a fructifica conditiile de pe piata locala au devenit un factor important in definirea avantajului competitiv al unei companii. In cadrul MasterCard, gandim global si actionam local si speram ca informatiile pe care studiul Centres of Commerce Index le ofera sa sprijine si alte organizatii in acest demers."

Clasamentul MasterCard Worldwide Centres of Commerce Index 2008 evalueaza 75 de orase, din sapte puncte de vedere: mediul politic si legal, stabilitate economica, usurinta in afaceri, fluxul financiar, centru de afaceri, generare de cunostinte / flux informational si atractivitate pentru locuitori. Toate aceste aspecte au fost cuprinse in 43 de indicatori si 74 de sub-indicatori, din care a rezultat un scor pentru fiecare oras. Studiul a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori cunoscuti la nivel mondial, din domeniul economic, sociologic si al studiilor urbane, condusa de Dr. Michael Goldberg, Director de Program in cadrul MasterCard Worldwide Centres of Commerce. 

Rezultate cheie

Europa

Londra isi mentine prima pozitie in clasament. Cu o economie puternica si sigura, cu piete financiare recunoscute si un mediu legal si politic prielnic pentru comertul international, Londra si-a asigurat din nou primul loc in clasamentul Centres of Commerce Index 2008. Metropola britanica si-a depasit cu mult contracandidatele la cei mai multi indicatori de masurare, iar atractivitatea pentru locuitori este segmentul unde se pot inregistra cele mai mari imbunatatiri, daca facem o comparatie cu celelalte orase din fruntea clasamentului.

Madrid ramane un lider financiar si se claseaza intre primele cinci centre comerciale din Europa

Madrid isi continua traiectoria ascendenta, fiind un oras european cheie si urcand de pe locul 16 (in 2007) pe 11, la nivel global, si de pe locul 6 pe 5 in Europa. PIB-ul stabil al Madridului, cursul valutar si functionarea pietei de obligatiuni, impreuna cu un nivel ridicat de trai, plaseaza acest oras alaturi de cele mai importante din Europa: Londra, Paris, Frankfurt si Amsterdam.

Amsterdam se numara printre metropolele europene importante

Un centru financiar inovator, Amsterdam este al patrulea oras din Europa si al zecelea la nivel global. Avand una dintre cele mai stabile economii din lume, nivel de trai ridicat si un solid mediu legal si politic, evolutia orasului Amsterdam ilustreaza importanta Europei ca jucator dominant la nivel global.

Frankfurt este cu o pozitie mai jos, reflectand schimbarile survenite in sectorul serviciilor financiare din Europa de Est. Clasarea orasului Frankfurt in top 10 ilustreaza traditia europeana din ultimii 200 de ani din domeniul bancar, dar caderea de pe locul 7 (in anul 2007) pe 8 anul acesta indica cresterea gradului de autonomie a serviciilor financiare din Europa de Est.

Parisul trece inaintea orasului german Frankfurt, ocupand pozitia a saptea. Accentul pus pe invatamantul superior, stabilitatea economica si posibilitatea generarii de noi cunostinte, dar si rolul sau de centru al transportului aerian local si international, toate acestea au permis metropolei franceze sa treaca inaintea orasului Frankfurt, comparativ cu 2007.

Moscova cunoaste cea mai evidenta imbunatatire in actualul clasament. Acest salt ilustreaza economia in dezvoltare a Moscovei si rolul ei de exportator al unor resurse cheie in Europa de Est. Din pozitia sa de oras care se apropie in fiecare an mai mult de Londra, Moscova demonstreaza rolul tot mai accentuat pe care Europa de Est incepe sa il aiba in economia globala.

Asia

Opt orase asiatice se claseaza printre primele 25 de centre comerciale. Acestea sunt: Tokyo, Singapore, Seul, Sydney, Hong Kong, Osaka, Taipei si Shanghai, confirmand rolul dominant al Asiei in economia globala.

Shanghai urca 8 locuri, asigurandu-si locul printre orasele de top la nivel global.

Shanghai, unul dintre orasele cu cea mai mare populatie si cu un ritm alert de dezvoltare, isi schimba pozitia de pe 32, in 2007, aflandu-se in top 25, in 2008. Sustinut de stabilitatea sa economica, de mediul legal si politic, de un nivel de trai ridicat si de economia in crestere a Chinei, saltul sau ilustreaza importanta pe care o aduce economiei Chinei si Asiei ca centru global.

America Latina 

America Latina isi continua dezvoltarea globala si la nivel competitiv. Sapte orase din America Latina se afla in studiul Worldwide Centres of Commerce 2008. Santiago este in fruntea oraselor din regiune, datorita mediului de afaceri solid si stabilitatii sistemului economic si legal. Sao Paolo are un scor bun, de asemenea, situandu-se printre primele 20 de orase din punct de vedere al volumului pietei financiare.

Bogota isi revendica locul printre primele orase din lume care cunosc cea mai mare dezvoltare. Economia stabila a Bogotei si nivelul de trai crescut fac din acest oras sa fie printre cele demne de remarcat din America Latina.

Orientul Mijlociu

Mediul solid de afaceri face din Dubai liderul Orientului Mijlociu. Fiind cel mai important centru de transport aerian si de marfa din regiune, Dubai are un mediu de afaceri flexibil, prielnic dezvoltarii companiilor. De asemenea, mediul politic si legal il transforma intr-un oras ce nu poate fi ocolit atunci cand se fac afaceri in Orientul Mijlociu.

America de Nord
 
New York si Chicago sunt liderii zonei. Singurele orase nord-americane din top 10 la nivel global, cele doua orase se remarca prin piete financiare puternice si printr-un mediu de afaceri solid. 

Vancouver este orasul cel mai atractiv pentru locuitorii lui. In afara de Vancouver, alte doua orase canadiene, Toronto si Montreal, se afla printre primele 20 de orase la acelasi capitol, care masoara libertatea personala, climatul, modalitati de petrecere a timpului liber si alti factori legati de calitatea vietii.

Los Angeles iese din top 10. Caderea orasului Los Angeles pe pozitia 17 (in 2008), de pe pozitia 10 (in 2007), este cauzata, in parte, de rolul sau in privinta serviciilor financiare, ca si de ridicarea oraselor europene in segmentul generarii de noi cunostinte. Cu toate acestea, orasul se situeaza pe locul 4 in America de Nord, dupa New York, Chicago si Toronto.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: