Producatorii si procesatorii se vor grupa in organizatii interprofesionale pe filiera de produs

Data publicarii: 11-06-2008 | Economie

Producatorii si procesatorii din agricultura si industrie alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR.

Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.

O astfel de organizatie va fi recunoscuta de MADR, daca printre obiectivele propuse se numara "asigurarea transparentei necesare in functionarea corecta a organizarii pietei si in constituirea pretului pe filiera". De asemenea, este important ca OIPA sa contribuie la buna functionare a pietei, prin promovarea unor produse adaptate cerintelor pietei din punct de vedere calitativ si cantitativ Nu in ultimul rand, organizatia trebuie sa urmareasca o mai buna valorificare a produselor, in special prin actiuni de marketing si cercetare de piata.

"O organizatie interprofesionala (...) poate solicita MADR sa recunoasca drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioada limitata, pentru toti operatorii ce activeaza in regiunea respectiva, indiferent daca acestia apartin sau nu organizatiei, in masura in care acodurile sunt in interes public", se precizeaza in proiectul de act normativ.

Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, infiintarea acestor organizatii interprofesionale reprezinta doar un inceput in ceea ce priveste comunicarea dintre producatori, procesatori sau comercianti, dar este putin probabil ca va duce la rezolvarea problemelor.

"Este putin probabil ca aceste organizatii vor fi functionabile in perioada imediat urmatoare, dar este un inceput in privinta comunicarii dintre noi. Putem sa ne intalnim, sa discutam dar acest fapt nu va rezolva problemele. In primul rand, producatorii agricoli nu sunt grupati in asociatii mari si nici retailerii. In al doilea rand, un astfel de proiect are sansa de reusita intr-o economie de piata care este pe deplin functionala, ceea ce nu prea e cazul", a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Reprezentantii producatorilor din industria alimentara s-au intalnit, saptamana trecuta, cu cei ai retailerilor, tema discutiei privind Codul de Bune Practici. Reprezentantii producatorilor au cazut de acord cu cei ai retailerilor privind dreptul de a vinde mai ieftin in alte magazine, dar nu au ajuns la niciun rezultat in ceea ce priveste eliminarea anumitor taxe, acest aspect urmand sa fie discutat la urmatoarea intalnire, pe 13 iunie.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

In urma unei intalniri mediate de MADR, producatorii, procesatorii si retailerii au fost de acord cu infiintarea unui Cod de Bune Practici. Astfel, Guvernul a decis, pe 26 martie, infiintarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui cod de bune practici privind relatiile dintre furnizori si hipermarketuri. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului IMM-urilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: