Biserica Ortodoxa din Cipru este in conflict cu Ministerul de Finante din cauza impozitelor

Data publicarii: 11-06-2008 | International

Biserica Ortodoxa din Cipru a intrat intr-un razboi cu Ministerul de Finante cu privire la plata unor impozite datorate, in opinia guvernului, de Biserica, relateaza Reuters.

Incercand sa atinga tinta stabilita pentru excedentul bugetar, Ministerul de Finante al Ciprului a declarat ca va cere taxele neplatite inca de Biserica. Saptamana trecuta, statul a spus ca mai multi platitori ii datoreaza circa 490 de milioane de euro."Nu vor obtine nici macar un euro de la noi, nu le datoram nimic", a declarat arhiepiscopul Chrysostomos. Cunoscut pentru abordarea sa intransigenta, clericul a declarat intr-o conferinta de presa ca "este evident o provocare, o chestiune populista".

Institutia are venituri din diverse sectoare, de la productia de bere la hotelurile de lux si detine a treia banca de pe insula ca importanta. Guvernul nu a precizat exact cat datoreaza Biserica, spunand ca este o chestiune confidentiala.

Biserica isi plateste impozitele pe toate activitatile comerciale, au spus clericii. Disputa se axeaza pe incercarea guvernului de a obtine taxe pe proprietati imobiliare, intr-un scandal care a ajuns in justitie si care s-a incheiat in favoarea Bisericii, au subliniat ei. "Tehnic vorbind, ei ne datoreaza noua bani, nu noi lor", a declarat Chrysostomos.

Ministerul de Finante nu a facut comentarii. "Consideram ca sunt chestiuni delicate si vrem sa discutam aceasta problema cu ei", a declarat o sursa din cadrul ministerului. Ministrul de finante, Charilaos Stavrakis, a avut o abordare foarte calda. "Nu vrem razboi cu arhiepiscopul, vrem iubire", le-a spus el jurnalistilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: