Calitatea vietii: Bucuresti - cea mai ostila capitala din UE, dupa Sofia

Data publicarii: 11-06-2008 | Lifestyle

Intr-un clasament mondial cu 215 orase, Bucurestiul ocupa pozitia 108 pe "scara New York" in ceea ce priveste calitatea vietii si penultimul loc in Uniunea Europeana. Clasamentul, intocmit de firma de consultanta Mercer, are la baza un sistem de punctaj in care New York este considerat referinta, cu 100 de puncte.

Intre capitalele UE, sub Bucuresti nu este decat Sofia. In frunte se afla Viena, urmata de Copenhaga, Amsterdam, Bruxelles, Berlin si Luxemburg. La nivel continental, pe prima pozitie este Zurich, pe locul doi - Viena (campioana UE), iar pe trei - Geneva. Acestea sunt, dealtfel, si primele trei orase in clasamentul mondial, in care Vancouver si Auckland ocupa locul 4 si respectiv 5.

In Europa de Est, Praga este orasul cu cea mai buna calitate a vietii (locul 71 mondial), urmat de Budapesta (locul 74), Vilnius (locul 78), Liubliana (locul 82) si Varsovia (locul 85), in timp ce Minsk are cele mai slabe conditii de trai dintre destinatiile din regiune si locul 183 mondial.

Orasul in care se traieste cel mai prost este, ca si anul trecut, Bagdad. Imediat inaintea lui sunt Bangui (Republica Centrafricana), Brazzaville (Congo), Khartoum (Sudan), N'djamena (Camerun).

Unde e bine sa muncesti, ca strain

Studiul are ca scop sprijinirea guvernelor si a companiilor in relocarea fortei de munca. Mercer a realizat si un clasament al celor mai sigure destinatii pentru expati, in care Bucurestiul se afla pe pozitia 80 din 215 orase si pe 22 din 27 de capitale din Uniunea Europeana. Acest clasament are la baza mai multe criterii: relatiile cu alte tari, stabilitatea interna si legislatia in domeniul criminalitatii. Pe primul loc se afla Luxemburg, urmat de Berna, Geneva, Helsinki si Zurich, toate la egalitate, pe pozitia secunda. Evaluarea subliniaza calitatea Elvetiei ca una dintre cele mai sigure tari europene. La polul opus intre statele din regiune se afla Moscova, aflata pe locul 196 in topul mondial.

Cel mai periculos oras din lume este Bagdad, imediat dupa el plasandu-se Kinshasa (Congo), Karachi (Pakistan), Nairobi (Kenya) si Bangui (Republica Centrafricana). "Companiile cauta in permanenta noi piete, isi extind operatiunile, preiau si transfera resurse strategice. A stabili remuneratia corecta in functie de costurile si calitatea vietii este esentiala pentru ca angajatii sa accepte posturi in strainatate", a declarat cercetatorul Slagin Parakatil de la Mercer.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: