Isarescu: Finantarea externa a bancilor trebuie monitorizata atent si din timp

Data publicarii: 11-06-2008 | Finante-Banci

Dependenta bancilor de finantarea externa reprezinta un factor de risc care trebuie constientizat inainte ca aceasta sa incetineasca, deoarece atunci "ar putea fi prea tarziu", a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dependenta bancilor de finantare externa nu trebuie neglijata, chiar daca deocamdata ea nu s-a manifestat. Cand incepe sa incetineasca, ar putea fi prea tarziu", a declarat Isarescu.

El a subliniat ca unele banci au inceput deja sa isi asigure finantarea din surse interne prin cresterea dobanzilor platite la depozitele atrase de la clienti.

In martie 2008, 21,9% din datoriile bancilor reprezentau credite ale bancilor mama catre subsidiarele din Romania, fata de o pondere de 15,3% in 2006, potrivit unei prezentari a guvernatorului Isarescu, postata pe pagina de internet a BNR.

Isarescu a explicat ca un alt risc il reprezinta umflarea pietei imobiliare si a adaugat ca acest segment al investitiilor trebuie analizat mai atent.

"Spania este foarte aproape de noi, astfel ca putem realiza in timp real ce probleme poate aduce o evolutie exagerata a sectorului imobiliar", a mai spus Isarescu referindu-se in special la segmentul de cladiri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: