Fondul Proprietatea se poate lista la bursa chiar daca nu are profit

Data publicarii: 12-06-2008 | Bursa

Profitabilitatea Fondului Proprietatea nu ar fi o piedica pentru listarea la bursa a acestuia, pentru ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) poate acorda in acest caz dispensele pe care le are la indemana prin lege, a spus joi presedintele-director general al BVB, Stere Farmache.

"Fondul Proprietaea este o societate de tipul fondurilor mutuale, raspunde unui anumit proces de reforma si alte multe lucruri foarte specifice. Bursa poate adopta reguli care sa tina cont de acest statut", a declarat Farmache.

El a explicat ca, atunci cand este vorba despre un emitent important precum Fondul Proprietatea, exista o anumita flexibilitate a regulilor de listare care poate tine de profitabilitate, lichiditate sau vechime si a dat exemplul Petrom, pentru care free float-ul ar trebui sa fie de 25%, dar este in prezent de doar 7%.

Farmache a concluzionat ca, din partea BVB, Fondul Proprietatea ar putea beneficia de dispensele pe care bursa le are la indemana prin lege.

In 29 mai, directorul general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, avertiza ca, daca guvernul nu-i cedeaza inca 7,3% din actiunile Nuclearelectrica, Fondul ar putea afisa pierderi pe 2007, ceea ce ar putea amana listarea la bursa a Fondului pentru inca doi ani.

Conducerea Fondului Proprietatea a intarziat intentionat incheierea situatiilor financiare pe 2007, tocmai pentru a astepta decizia de majorare a detinerii la Nuclearelectrica, fara de care institutia ar fi afisat pierderi, din cauza unor provizioane mari pe care era nevoita sa le constituie, motiva Lulache.

"Pentru Nuclearelectrica, am constituit un provizion de 380 milioane lei. S-ar putea sa avem o pierdere de cateva milioane de lei in urma constituirii acestor provizionane", declarase oficialul Fondului.

"Trebuie sa avem un profit net la Fond, pentru ca este o preconditie pentru a fi listati. Fondul trebuie sa aiba profit doi ani consecutivi pentru a putea fi listat la bursa", a mai spus Lulache.

Intre timp, guvernul a aprobat actualizarea participatiei pe care Fondul Proprietatea o detine la Nuclearelectrica, masura avand in vedere majorarile si diminuarile succesive de capital social inregistrate de Nuclearelectrica in perioada 1 februarie 2006 - 13 noiembrie 2007.

Luand in calcul majorarea detinerii la Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea ar afisa profit pe anul trecut, care ar fi al doilea consecutiv cu rezultat pozitiv pentru institutie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: