Reprezentantii MEF si ai BNR au facut lobby economiei romanesti in sase orase europene

Data publicarii: 13-06-2008 | Economie

O echipa formata din reprezentanti ai Finantelor si ai BNR a avut, saptamana trecuta, intalniri cu oficiali ai unor banci importante si fonduri de investitii din Europa, pentru a arata "realitatile" economiei romanesti inaintea emisiunii de eurobonduri de miercuri, a spus ministrul Vosganian.

"Scopul intalnirii noastre cu aceste institutii financiare a fost de a prezenta realitatile romanesti, de a prezenta perspectivele, de a exprima vointa politica a autoritatilor romane si de a sustine atractivitatea pietelor romanesti, in eventualitatea unei astfel de emisiuni. Ecourile au fost favorabile, de aceea noi, ieri (miercuri, n.r.), am decis sa lansam aceasta oferta", a declarat ministrul de Finante.

Alaturi de Vosganian, in echipa au mai fost si directorul Directiei de Specialitate din Ministerului Economiei si Finantelor, Stefan Nanu, vice-guvernatorului BNR Cristian Popa si economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea.

Ministerul de Finante intentiona sa stranga doar 750 milioane euro prin emisiunea de eurobonduri de miercuri, insa aceasta a fost suprasubscrisa pana la 1,3 miliarde euro, iar asta inseamna o validare a perspectivelor economice si financiare ale Romaniei, a declarat, joi, ministrul Varujan Vosganian

"Emisiunea de miercuri a extins curba randamentelor pana la 10 ani, desi, pana acum, curba se intindea pana in 2012, aproximativ 4 ani", a subliniat Vosganian. Tranzactia de miercuri a fost gestionata de bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS si a durat doua ore si jumatate.

Cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Investitorii greci au fost in principal banci, in proportie de 70%, asset manageri (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), 21%, dar si fonduri de risc, intre 4-5%. Investitorii germani au plasat 20% din suma, iar cei din Austria, 18%. Ordine de achizitie de eurobonduri au fost primite si din partea investitorilor elvetieni, in proportie de 11% si a celor britanici, 10%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: