Arabia Saudita va majora productia de petrol la peste 9,5 milioane barili/zi in luna iulie

Data publicarii: 16-06-2008 | International

Arabia Saudita, principalul exportator de petrol din lume, va majora in iulie productia la cel mai inalt nivel din ultimii ani, pentru a tine pasul cu cererea si pentru a tempera preturile inacceptabil de mari, au declarat duminica surse din sector, citate de Reuters.

Majorarea productiei, a doua din ultimele doua luni, ar urma sa aduca nivelul la peste 9,5 milioane barili/zi, fata de 9,45 milioane barili/zi in prezent, potrivit surselor.

Planurile de majorare a productiei vin cu o saptamana inainte ca Arabia Saudita sa gazduiasca o intrunire fara precedent intre producatori si consumatori, pentru a discuta despre cum poate fi contracarata instabilitatea pietei.

Scumpirea excesiva a petrolului la peste 130 dolari/baril a declansat proteste din Asia pana in Europa si a tulburat pietele financiare, din cauza temerilor ca inflatia va afecta cresterea economica la nivel mondial.

"Productia Arabiei Saudite va fi cel mai probabil de peste 9,5 milioane barili/zi in luna iulie", a declarat o sursa din industrie, ce a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Arabia Saudita a majorat deja in aceasta luna productia cu 300.000 barili/zi, pentru a face fata cererii, in special din partea Statelor Unite.

Sursele nu au dorit sa precizeze cu cat va fi majorata productia in iulie, insa o sursa a mentionat ca nu se va atinge nivelul de 10 milioane barili/zi.

Cotidianul New York Times a anuntat de asemenea, citand analisti si traderi, ca Arabia Saudita urmeaza sa majoreze productia in iulie cu aproximativ 500.000 barili/zi. 

Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.

Ultima data cand regatul saudit a produs peste 9,5 milioane barili/zi a fost in noiembrie 2005, potrivit sondajelor lunare ale Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: