BCR va contribui cu peste 25% la profitul net al Erste in 2008

Data publicarii: 16-06-2008 | Finante-Banci

BCR, principalul jucator in functie de active din sistemul bancar romanesc, are in plan majorarea contributiei la profitul net al actionarului majoritar, Erste Bank, la peste 25% in acest an, pe fondul aportului tuturor segmentelor de activitate, de la 18,50% in 2007, urmand sa ajunga principalul contributor intr-un orizont de doi-trei ani, in conditiile cresterii profitului net al bancii cu peste 40% in 2008 si 2009, potrivit strategiei prezentate de catre Manfred Wimmer, actualul presedinte executiv al BCR.

Contributia activitatilor din Romania la profitul net al Erste Bank a urcat in primul trimestru din 2008 la 24,1%, de la 14,7% in anul anterior, castigul Erste din BCR fiind de 76,2 milioane de euro in perioada mentionata.

"Romania ofera oportunitati pentru afaceri si pentru cresterea profitului. Intentionam sa majoram, in 2008, contributia la profitul net al grupului Erste la peste 25% si sa devenim principalul contributor in urmatorii doi-trei ani", puncteaza Wimmer, considerat arhitectul integrarii BCR in grupul Erste.

Odata cu finalizarea procesului de integrare in Erste Bank, actionarii au in plan majorarea veniturilor din dobanzi si comisioane, cresterea portofoliului de credite de retail, in special pe segmentul ipotecar, dar si corporate, precum si recuperarea decalajului, din punct de vedere al extinderii teritoriale, in fata jucatorului BRD. BCR a raportat, in primul trimestru, un raport cost/venituri de 40,5%, in scadere fata de primul trimestru din 2007, de 56,5%.

BCR a raportat, pentru primul trimestru din acest an, un profit net, dupa plata intereselor minoritare si impozitare, aproape dublu, comparativ cu perioada similara din 2007, de 382,7 milioane de lei (103,6 milioane de euro), pe fondul majorarii masive a veniturilor nete din dobanzi si comisioane. Austriecii si-au propus reducerea, in 2008, a raportului cost/venit sub 40%. In functie de aportul la profitul net al Erste,  Romania s-a plasat pe locul doi in ECE, dupa divizia din Cehia (Ceska Sporitelna). Manfred Wimmer, omul care va prelua, din septembrie, functia de CFO al Erste Bank, lucreaza, inca din mai, cu britanicul Dominic Bruynseels, acesta urmand sa se ocupe de conducerea executiva a BCR. "Lucram impreuna inca din mai si cooperam foarte bine. Stie deja foarte multe despre BCR si despre mediul de afaceri din Romania", explica Wimmer.

Pana in toamna lui 2009, BCR va fi listata la Bursa de la Bucuresti. Planurile austriecilor pe piata romanesca vizeaza recuperarea cotei de piata, in functie de active, pierduta pe parcursul procesului de integrare, si extinderea teritoriala cu peste 90 de unitati in acest an, de 580 la finele primului trimestru. Cota de piata a bancii, in functie de active, este de circa 25%. "BCR este liderul pietei bancare romanesti, chiar daca a pierdut doua-trei puncte procentuale din cota pe anumite segmente, in favoarea bancilor mici, care sunt dispuse sa creasca cu orice pret cota. Banca isi va mentine pozitia de lider si va recastiga din cota pierduta. Reteaua teritoriala se va extinde, in acest an, cu peste 90 de unitati, pana la 670-700 de locatii", explica presedintele executiv.

Cu toate ca ia in calcul o usoara incetinire a activitatii de creditare, pe fondul conditiilor mai putin prielnice din piata, seful BCR mizeaza pe o crestere mai acerba a creditarii pe retail, in raport cu cea corporate, datorita cererii ridicate pe segmentul ipotecar. Cu toate acestea, segmentul corporate este considerat unul dintre pilonii cresterii, de vreme ce, la nivelul primului trimestru, 46% din totalul portofoliului de credite era reprezentat de companii si IMM-uri. Exclusiv la nivelul bancii, volumul agregat al portofoliului de credite acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a crescut cu 7%, la 10,54 miliarde euro, la finele timestrului intai. In primul trimestru, activele totale ale bancii s-au majorat cu numai 2%, la 60,69 miliarde lei (16,28 miliarde euro). Numarul salariatilor BCR a fost redus, in primele trei luni, cu 2,9 %, pana la 11.875 de angajati.

In 2007, grupul BCR a anuntat un castig net de 276,5 milioane de euro, insa fara includerea costurilor de restructurare, initiate de Erste Bank, profitul BCR s-ar fi ridicat la 362,1 milioane de euro. Recent, Erste a decis vanzarea catre Vienna Insurance Group a societatilor de asigurari din grup, inclusiv sucursalele BCR, respectiv BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Anul acesta, compania de asigurari Groupama a preluat participatia de 25% detinuta de BCR la Asiban. Grupul Erste Bank a obtinut, in primul trimestru, un profit dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 315,6 milioane de euro, in crestere cu 4,5% fata de perioada similara din 2007.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: