Pretul petrolului scade dupa ce Arabia Saudita da asigurari ca va mari productia

Data publicarii: 16-06-2008 | International

Pretul barilului de petrol a scazut, luni, la bursele electronice din Asia, dupa ce Arabia Saudita a dat asigurari ca va creste productia de petrol, ca raspuns la ingrijorarile la nivel global privind pretul ridicat al "aurului negru".

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a scazut cu 71 de centi, la 134,15 dolari/baril.

Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a scazut cu 59 de centi, la 134,52 de dolari/baril.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca Arabia Saudita va mari productia de petrol cu 200,000 de barili pe zi, in iulie, in urma cererii ridicate. Declaratia a fost facuta duminica, in cursul unei vizite in regatul saudit.

Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol din lume. Confruntandu-se cu tot mai multe proteste fata de pretul ridicat al petrolului, tarile producatoare si consumatoare se vor intalni pe 22 iunie, la Jeddah, capitala economica a Arabiei Saudite, pentru a discuta cauzele acestei cresteri record.

Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: